unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stärk systemen istället för att hoppas på moralen

Välfärdsfusket riktar sig mot system för de allra mest utsatta.
Utredaren Sven-Erik Österberg lämnar över en diger lunta med nedslående uppgifter till regeringen.
Utredaren Sven-Erik Österberg lämnar över en diger lunta med nedslående uppgifter till regeringen.
Foto: Karin Wesslen/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Arton miljarder skattekronor försvinner i felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen varje år, enligt Delegationen för korrekta utbetalningar. Sedan 2005 kan enligt utredningen 300 miljarder kronor ha betalats ut felaktigt. Dessvärre är det bara början.

För bland delegationens förslag på lösningar finns inget som sticker ut eller vänder spelplanen. Hoppet sätts än en gång till mer samordning och ny teknik, trots att just tekniken är en viktig faktor bakom de felaktiga utbetalningarna. Att staten plötsligt skulle få ett digitalt övertag är helt osannolikt.

Än mer fåfängt är delegationens hopp om en starkare bidragsmoral. Överutnyttjandet är nämligen inte knutet till vilka bidrag som helst, utan till dem som är tänkta för samhällets mest utsatta medlemmar. Hälften av de felaktiga utbetalningarna beräknas ha skett på sex områden som tillsammans står för mindre än en femtedel av de totala utbetalningarna från välfärdssystem: sjukersättning, sjukpenning, assistansersättning, tillfällig föräldrapenning, lönebidrag och nystartsjobb.

Då förstår man också varför upprepade löften om hårda tag mot fusket inte har verkställts. Målkonflikterna har hittills förlamat regeringen. ”Det kriminella mjölkandet av välfärden ska stoppas”, skrev justitieminister Morgan Johansson redan för fyra år sedan. Lönebidrag och assistansersättning nämndes specifikt.

Men snarare än att skruvas åt har lönebidragen för personer med nedsatt arbetsförmåga ökat. Och personlig assistans får, enligt socialminister Lena Hallengren, kosta precis hur mycket som helst. Ingen reform av LSS är å färde, trots att dagens system på ett unikt sätt inbjuder till felaktiga utbetalningar. ”Försäkringskassan har begränsade, praktiska eller legala, möjligheter att kontrollera att assistans verkligen utförts”, skriver utredarna. Någon mekanism för att upprätthålla kvalitet finns överhuvudtaget inte.

Ett sådant system ligger vidöppet för exploatering. Därför krävs reformer, inte moralisk uppryckning bland allmänheten.

Läs mer

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Bygdegård utrymdes efter röklukt från elkontakt.

Sönderslaget socialkontor dyrt för kommunen

Högsby

Sönderslaget socialkontor dyrt för kommunen

Kostnader på 1,5 miljoner kronor.

Marcus Oscarsson: ”En mellanstadielärare bör skälla ut Trump och Biden”

Kalmar

Marcus Oscarsson: ”En mellanstadielärare bör skälla ut Trump och Biden”

”Världens viktigaste person utses om några veckor då USA:s presidentval äger rum.”

Christian Gustafsson: ”The Canoopers är det gulligaste som hänt 2020”

50 frågor och svar

Christian Gustafsson: ”The Canoopers är det gulligaste som hänt 2020”

CG ställer frågor – och svarar på dem.

LIVE: Så slår coronaviruset mot länet – läget just nu

Coronautbrottet i länet

LIVE: Så slår coronaviruset mot länet – läget just nu

Här rapporterar vi löpande med anledning av coronavirusets framfart.

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

Reportage

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

“Partiet ställde inte upp riktigt för honom.”