Annons

Stärk den hybrida försvarsförmågan

Moderaterna har lanserat ett tjugofyrapunktsprogram med reformer för att möta hotet från hybridkrigföring. Ett välkommet initiativ.
Ledare • Publicerad 27 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Moderaterna vill ge FRA utökade befogenheter.
Moderaterna vill ge FRA utökade befogenheter.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Att Sveriges resa mot Natomedlemskap nu äntligen efter många långa års trevande äntligen är påbörjad är högst välkommet. Den borgerliga kampen för Natosaken har burit frukt. Ett medlemskap kombinerat med en upprustning av det svenska försvaret som sådant kommer att stärka Sveriges trygghet.

Men i försvaret av Sverige behövs inte bara traditionellt militära metoder. Den så kallade hybridkrigföringen – det vill säga en typ av krigföring som involverar såväl militära som civila metoder – är av allt att döma här för att stanna.

Annons

Som demonstreras av Rysslands invasion av Ukraina, och Rysslands användning av påverkansoperationer i väst, så har hybridkrigföring blivit än mer aktuell – låt vara att Ryssland visat sig svagare än många trodde. En fientlig makt kan både använda sig av vanliga soldater och separatiströrelser eller nyttja exempelvis psykologisk, ekonomisk och digital krigföring.

Att rusta sig för en sådan bred ”palett” av angrepp innebär således att försvarsförmågan också måste vara mångfacetterad. Etablerandet av den nya Myndigheten för psykologiskt försvar tidigare detta år var en viktigt steg i denna riktning.

”Av intresse för Kalmar län, med tanke på drönarincidenten vid kärnkraftverket i Oskarshamn tidigare i år, är också förslaget att Försvarsmakten och Polisen ska få uppdraget att ta fram en strategi för hur drönarhot ska mötas.”

Att Moderaterna under onsdagen släppte en ny rapport där man lanserade ett tjugofyrapunktsprogram med förslag på reformer vad gäller just Sveriges försvarsförmåga mot hybridhoten låg således rätt i tiden.

Att det är just Moderaterna som nu kommit med en sådan reformagenda är inte förvånande; partiet brukar av väljarna brukar anses vara det parti som är starkast vad gäller försvarspolitik. Att döma av hur Socialdemokraterna agerat på senare tid kan det bli intressant att se om man även på denna front kommer anamma borgerlig politik.

Bland annat menar Moderaterna att det behövs en översyn att hur samhällsviktiga företag kan få stöd från underrättelse- och säkerhetstjänster för att motverka spionage. Att sådant förekommer är bekant; förra året dömdes en göteborgare för att ha spionerat å Rysslands vägnar på Volvo och Scania. Man vill också grunda ett cyberförsvarscampus, likt de som finns i flera andra europeiska stater, och utreda om Sverige likt Estland ska upprätta cyberhemvärn. Det skulle kunna vara ett sätt att ta tillvara på den digitala kompetens som finns i Sverige.

Av intresse för Kalmar län, med tanke på drönarincidenten vid kärnkraftverket i Oskarshamn tidigare i år, är också förslaget att Försvarsmakten och Polisen ska få uppdraget att ta fram en strategi för hur drönarhot ska mötas.

En del av förslagen kommer möjligen föranleda debatt, som att FRA ska få i uppdrag att ta fram fler system för att upptäcka exempelvis IT-angrepp. Men det är värt att komma ihåg att det högröstade FRA-motståndet under 00-talet i stort har tystnat i takt med att världen har förändrats.

Det rör sig kanske inte om valvinnande frågor, men att så pass stort intresse nu ägnas åt en aspekt av försvars- och säkerhetspolitiken som inte brukar ligga i fokus är positivt.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons