Stanken sprider sig från dynghålet

Ledare • Publicerad 19 november 2003

På tisdagen kom uppgifter om hur personal i olika Systembutiker systematiskt stoppat pengar på sig i samband med att de sålt varor. Ren och skär stöld, alltså. Samtidigt fick Leif Pagrotsky och Olof Johansson sina fiskar varma i näringsutskottet. Socialdemokraterna säger sig ha fortsatt förtroende för ledningen.

Frågan är hur länge – för det bara är en tidsfråga innan Anitra Steen dras med i Systembolagets implosion. En vd kan inte skylla på andra för det som pågår inom ett företag. Hon har det yttersta ansvaret. Hon har dessutom suttit som vd i fyra års tid - utan att lyckas komma tillrätta med mutproblemen. Hade detta handlat om ett börsnoterat företag skulle huvudena redan ha rullat i en jämn och strid ström. Om dessutom uppgifterna stämmer, att Anitra Steen visste om hur ultimatum ställts till mutanklagade butikschefer, då har hon gått ned sig själv i den dynga som hon själv sade sig vilja gräva upp.

I detta läge kan man gott fundera på, inte om, utan hur mycket Steen skyddas av sin nyvunna position som statsministersambo. ”Vi ska betrakta människors arbetsinsatser efter deras egna meriter inte efter vilka de är gifta med eller skilda från”, sade Leif Pagrotsky igår enligt DN, angående Steen - Persson. Man får anta att Göran Persson intar ungefär samma ståndpunkt. Märkligt - så lät det inte för fem år sedan när Erik Åsbrink och Ylva Johansson blev ett offentligt par.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.