Stäng Guantanámo!

Ledare • Publicerad 7 mars 2006

Material om vardagen i USA:s fångläger i Guantánmo har gradvis börjat offentliggöras. Det är bra i sig. Ännu bättre vore självklart om USA antingen ställde de kvarvarande fångarna inför en amerikansk domstol eller också släppte dem till de länder de kommit ifrån.

Det har nu gått år efter det att lägret upprättades. USA hävdar officiellt att fångarna är krigsfångar, men de har trots detta inte del i de rättigheter en krigsfånge har, enligt internationella konventioner.

Det är dessutom i sig inte möjligt att hävda att fångarna är detta, eftersom det krig USA hävdar förs inte har någon urskiljbar enhetlig ansvarig motpart. I stället har USA ensidigt tagit sig rätten att bedöma hur länge kriget pågår och när det avslutat.

Till yttermera visso tycks lägret ha blivit arena för allsköns missbruk i behandlingen av fångarna. Till en del kan detta skyllas på bristande disciplin hos de amerikanska soldaterna. Annat tycks vara sanktionerat av olika säkerhetsmyndigheter.

Guantanámolägret är i dag inte ett stöd utan ett gravt hinder för Västs strävan att sprida respekt för demokrati och frihet. För många i muslimska länder har det blivit en symbol för västs ”verkliga” attityd till människor, till skillnad från de vackra orden.

USA kan i dag göra en sak för att stärka demokratins och frihetens ställning i den muslimska världen. Stäng Guantamámo! Ställ fångarna inför en rättvis domstol eller frige dem!

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.