Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stäng dörren för hembesöken

Hembesök som metod för kontroll av medborgarna blir en allt vanligare lösning. Rätten till en privat sfär väger allt lättare när man tänjer på grundlagens skydd för personliga rättigheter.
Alla har rätt till självbestämmande och integritet. Även den som är i behov av försörjningsstöd.
Alla har rätt till självbestämmande och integritet. Även den som är i behov av försörjningsstöd.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Polisens möjligheter att genomföra en husrannsakan är i Sverige hårt begränsade. En husrannsakan ska bland annat alltid ske dagtid om det inte finns särskilda skäl.

Lagtexten är skriven mot bland att grundlagens skydd mot kroppsvisitation, husrannsakan eller liknande intrång.

Men medan polisens arbete är hårt reglerat sker en ändamålsglidning när det gäller myndigheters ”rätt” att genomföra något som med en förskönande omskrivning kallas ”hembesök” hos medborgarna.

Senast i tur är Miljöpartiet som efter år av törnrosasömn vaknat upp och skrivit ett program mot det hedersvåld som normkritiker haft så svårt att förhålla sig till. Att också Miljöpartiet väljer en tuffare linje mot hedersvåldet är välkommet. Ingen avfärdar längre såsom tidigare detta våld som en konstruktion av makten för att förminska diskussionen om det våld mot kvinnor som utförs av män som heter Svensson eller Karlsson.

Ändamål helgar dock inte medlem. Miljöpartiet talar om att alla sjukvårdsregioner ska erbjuda ”hembesöksprogram” för att motverka hedersnormer.

Stockholms läns landsting har erbjudit föräldrastödsprogram som ansetts så fungerande att regeringen följt upp satsningen. Men det gäller att betona att frivilligheten är reell när erbjudandet sker.

Den som ansöker om att bli medlem i Hemvärnet får genomgå ett obligatoriskt hembesök. Det är inget att invända emot. För den som ges tillåtelse att bära tungt vapen är det rimligt att prövningen är bred.

Men erbjudandet om hembesök som är mer eller mindre frivilliga ter sig allt vanligare. Moderaterna vill se hembesök hos den som får ekonomiskt bistånd. Sådana frivilliga och planerade kan ske redan i dag under frivillighet om det behövs för att kunna genomföra en prövning av ansökan. Den som tackar nej bör upplysas om att risken för avslag på ansökan ökar utan hembesök men att det inte betyder att ansökan automatiskt avslås.

Även den som tvingas ansöka om ekonomiskt bistånd har naturligtvis rättigheter, självbestämmande och integritet. Det får framför allt aldrig vara fritt fram för myndigheter att klampa in i medborgarnas hem utan tydligt stöd i lag. Hembesökstrenden ökar risken för godtycklighet och myndighetsövergrepp och riskerar i förlängningen sitt syfte. Ska kampen mot hedersvåld minska får inte avståndet mellan medborgare och myndigheter öka.

Läs mer