1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stagnation och förnyelse

Sverigedemokraternas förnyelse är på allvar. I sakfrågor. Den ideologiska basen ser dock ut att vara mer bestående.
Jimmie Åkesson förändrar sakpolitiken, men skjuter idédebatten på framtiden.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Partipolitisk förnyelse brukar ofta underskattas och enbart ses som strategisk. Minns hur nya Moderaterna inte togs på allvar. Eller hur Miljöpartiet tog steg bort från ekofundamentalismen.

Sverigedemokraternas ledning har haft ett syfte med landsdagarna i Örebro. Partiledaren Jimmie Åkesson uttryckte det som att SD ”nu är ett annat parti” än när landsdagarna hölls i samma Närkestad för tio år sedan.

Flera omprövningar beslutades också. Partiet värnar inte länge samvetsfriheten i vården och står heller inte längre bakom en mer restriktiv abortpolitik.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är emellertid frågor som för både SD-anslutna och dess väljarbas varit sekundära. Att partiet också vill utreda dödshjälp vittnar om förvirringen i värdefrågor. Radikala högerpopulistiska partier saknar i värdefrågorna exempelvis naturrättsliga resonemang om livets okränkbarhet. Istället har abortsynen präglats ”antifeminism” och att ett högt barnafödande ligger i nationens intresse.

Valet från inte minst Socialdemokraterna att angripa SD i dessa frågor har snarare normaliserat partiet eftersom ståndpunkterna är vanliga inom den europeiska rättskulturen. De var också otaktiska. När SD nu byter uppfattning faller också kritiken.

Det råder ingen tvekan om att SD på många punkter ändrat inställning i sakpolitiska frågor. Framgångarna för partiet kommer sedan rättshaverister och rasister kastats ut. Ett nytt budskap i EU-frågan gjorde partiet valbart. Om den ekonomiska politiken tidigare präglades av vänsterbetonat välfärdspopulism har den nu anpassats och liberaliserats i jakt på nya väljargrupper. På landsdagarna diskuterade SD som alla andra partier höghastighetståg, trängselskatter och organdonationer.

Den ideologiska kritiken mot den radikala högerpopulismen stämmer ofta men inte alltid in på partiet. Januariöverenskommelsen syftar till att stänga ute ett parti som hotar demokratin. Samtidigt pläderar tunga Sverigedemokrater för en författningsdomstol och partiets visserligen mer extrema kritik mot public service har också viss bäring från exempelvis Tidningsutgivarna.

De radikala högerpopulistiska partierna hotar inte den demokratiska modell som de själva är en del av och erkänner. Men de befrämjar samtidigt inte centrala värden som folkstyre eller rättsstat.

Problemet med uppmärksammade Sölvesborg är inte att Prideflaggan halas utan att tjänstemän drivs bort. Något som sker i SD-kommuner. Politiken stärks. Maktdelningen försvagas.

”Varje folk har rätt att vara herrar i sitt eget hus”, sade Åkesson i sitt tal efter att han blivit omvald. Så inleds varje tal med ordet ”Sverigevänner”.

Det finns en antipluralism i den världs- och Sverigebilden. Gemenskapen i vilket alla delar av det egentliga folket inte räknas inte har ett drag mot enhetlighet. Det är också SD som som söker monopolisera begrepp som svenskhet och nation. I sakfrågor framstår SD på många punkter som ett nytt parti. Förnyelsen av idéer går emellertid i snigelfart.

Läs mer

Begravningar

Erik Persson

I Heliga korsets kyrka, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Erik Persson.

Begravningar

Britt Hansson

I S:t Elavi Kapell, Borgholm, har begravningsceremoni hållits för Britt Hansson.

Begravningar

Jan Olov ”Job” Blomkvist

I Gärdslösa kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Jan Olov ”Job” Blomkvist, Gärdslösa.

Oskarshamn

SD vill införa språkkrav i äldreomsorgen

Lägger fram förslag i motion till fullmäktige.

Kalmar

Evas Kroppkakor öppnar i gästhamnen: ”Har blivit lite försenat”

Gästhamnen får ny verksamhet – hoppas att vara igång inom 14 dagar.

Tvingas välja bort annan mat

Bregottsatsning äter upp skolans matbudget

En halv miljon kronor skulle kunna sparas om Bregott valdes bort.