GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Språkförbistring inget för polisen

Det finns fördelar med att få in fler med utländsk bakgrund i poliskåren. Men sänkta språkkrav kan inte vara lösningen.
Ledare • Publicerad 31 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Poliser med utländsk bakgrund skulle kunna vara en viktig resurs.
Poliser med utländsk bakgrund skulle kunna vara en viktig resurs.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Jämför man dem som sökt till landets polisutbildningar framkommer en markant skillnad mellan sökanden med svensk respektive utländsk bakgrund. Av den förra gruppen klarar ungefär var femte sökande testerna, medan endast var tionde i den senare gruppen går vidare, enligt en genomgång som SVT gjort.

Även om man inte vet säkert vad anledningen är – någon större analys av den sekretessbelagda datan har inte gjorts – så misstänks svårigheter med svenska språket vara en viktig anledning. Det har också tidigare återkommande rapporterats om nyutexaminerade poliser som brister i sin skriftliga språkförmåga; en inte oanad följd efter att språktesterna togs bort 2012.

Det hela väcker inte helt oväntat den gamla debatten om sänkta krav för polisutbildningen eller ej till liv. För att nå upp till målsättningen med fler poliser behöver fler antas till utbildningarna. Men varje år gapar hundratals utbildningsplatser tomma, bland annat vid Linnéuniversitetet. Att på olika sätt sänka kraven för att därmed både snabbare fylla upp platserna och även för att få in fler med utländsk bakgrund skulle kunna vara en lockande tanke, men vore dock en riskabel frestelse.

I själva verket skulle man snarare kunna argumentera för att kraven kan behöva höjas, för att säkerställa att de framtida poliserna klarar av yrkesutövningen med allt vad det innebär av fysisk och psykisk påfrestning såväl som språkfärdigheter.

”Det vore klokare att satsa på förberedande utbildningar som höjer kompetensen i svenska språket.”

Dålig kunskap i svenska skulle få direkta konsekvenser i det dagliga polisarbetet. Det har redan med dagens krav visat sig till exempel vid undermåligt skrivna förhörsprotokoll och liknande, där det kan vara svårt för en läsare att förstå exempelvis vem i protokollet som säger vad.

Frågan om poliser med utländsk bakgrund är dock värd att reflektera över, även om man lägger den mer identitetspolitiska frågan om ”representation” åt sidan. Polisen skulle kunna ha stor nytta i det dagliga arbetet av polismän som kan andra språk än svenska och engelska, eller som känner till minoritetskulturers kulturella koder.

Men att sänka kraven på svenskkunskaper vore inte rätt metod för att lyckas rekrytera sådana förmågor åt polisen. Det vore klokare att satsa på förberedande utbildningar som höjer kompetensen i svenska språket, varpå deras chanser att komma in på polisutbildningen torde förbättras.

Det kan också påpekas att hela idén med att sänka utbildningens krav är något paradoxal då det skulle gå stick i stäv med den akademisering av polisutbildningen som genomförs.

När polisstudenter antas är det klokt att man har en ordentlig kravbild. Att sänka kraven skulle kunna leda till att det uppstår ett slags andra rangens poliser vilket inte skulle gagna någon. Poliser måste kunna svenska.

Thomas Hermansson

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.