GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Tunström: Sorg över Göteborg

Ännu en gräns har passerats när en polis i tjänst skjutits ihjäl på öppen gata. Gängkriminaliteten måste stoppas till varje pris.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 juli 2021 • Uppdaterad 1 juli 2021
Martin Tunström
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

Omständigheterna kring den dödliga skjutningen av en polis i Biskopsgården i Göteborg är fortfarande oklara. Det arbetas både efter hypotesen att skjutningen var riktad direkt mot polisen som var klädd i uniform under den ljusa natten och att den unge polismannen istället hamnat i skottlinjen när någon gängkriminell var den tilltänkte måltavlan.

Göteborg sörjer den skjutne polismannen.
Göteborg sörjer den skjutne polismannen.
Foto: Tommy Holl/TT

Om skotten var avsedda för någon annan är det långtifrån den första gången som utomstående utsätts för dödligt våld. Bilden av att endast tungt kriminella själva drabbas av våldet är en myt som bidragit till att våldet underskattats. Barn och kvinnor har dött av kulor. Oskyldiga har skadats. Och varje skjutning leder i sig till rädsla, det visar att våldsverkarna sätter noll värde på ett människoliv. Brottsligheten och rädslan sprids som ringar på vattnet. Från stadsdel till stadsdel till hela städer drabbas.

I vilket fall går det inte att förstå händelsen utan att beakta att de kriminella nätverken i allt högre grad attackerar myndighetspersonal och poliser. Handgranater mot polishus och allvarliga hot mot enskilda polismän är inget nytt utan är en del av den nya vardagen.

Det går heller inte att bortse från polisens framgångar under det senaste halvåret i kampen mot gängkriminella efter det att flera olika krypterade appar knäckts. Äntligen har medlemmar i ledarsikten som annars låter underåriga hota och mörda och sällan själva fastnar i rättvisans garn anhållits, häktats, åtalats och dömts till att tillbringa många långa år bakom galler i Kumla eller på Hall. För poliserna som arbetar i av kriminella utsatta områden innebär det risker för hämndaktioner.

I sammanhanget är det viktigt att tala om hur det polishat som bland annat figurerar i rapmusiken påverkar många ungas uppväxt.

Värderingarna hänger samman: IS-terroristerna rekryterades i samma förorter som de gängkriminella söker ta makten över. Antisemitismen går hand i hand med polishatet.

”Gränserna för det dödliga våldet har också successivt passerats. Av den enkla anledningen att hot och våld dessvärre har fungerat”

Gränserna för det dödliga våldet har också successivt passerats. Av den enkla anledningen att hot och våld dessvärre har fungerat. Att jobba på en statligt myndighet eller kommunala socialförvaltning är möjligen tryggt vad gäller anställningsförhållandet, men inte när det gäller säkerhet i Södertälje eller nordöstra Göteborg.

Hoten mot journalister som söker tala med miljonprogramsområdenas invånare är ett annat exempel. För några år sedan sågs pressen som en neutral part. Nu ska inga utomstående granskare släppas in i som kan avslöja gängens skräckvälden. Så jobbar de kriminella med drönare, spanare vid infarterna och så byggs vägspärrar som ett bevis på vem som kontrollerar territoriet. Att en polis är skjuten till döds riskerar därför flytta gränserna vilket är djupt oroande.

”Vi backar inte”, sa statsminister Stefan Löfven. Men det som krävs är inte att bromsa gängen. Det är att ta ytan tillbaka. Att inte acceptera svarta spelklubbar med kontanter. Att stoppa de klaner som använder Försäkringskassan som en bankomat. . Att vräka kriminella från deras hyresrätter. Att ersätta en frivård där kriminella får vara biträdande övervakare åt dömda med åtgärder där den kriminella får sona sina brott men också kan förmås vända om in på ljusets väg. Att ge polisen resurser och skydd.

Man står inte still för att vinna en strid utan man går framåt. I sorgen och vreden måste samhället också stå enade bakom de som i sitt arbete tar riskerna och möter de beväpnade gangstrarna. Och aldrig glömma polismannen som den vackraste natt, just när juni blev juli fick plikta med sitt liv.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.