Annons

Socialdemokraterna tystar sig själva

Socialdemokraterna lämnar Twitter på grund av samtalsklimatet – som partiet självt varit med om att forma.
Ledare • Publicerad 3 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
En kontaktyta mindre mellan det socialdemokratiska partiet och väljarna.
En kontaktyta mindre mellan det socialdemokratiska partiet och väljarna.Foto: Gregory Bull

Regeringspartiet lämnar alltså Twitter, och stänger därmed mitt i ett valår en av de viktiga kanaler som finns för direktkontakt med väljare i internetåldern.

Istället säger man sig något populistisk finnas ”på gator och torg”. Det drar tankarna till när förre statsministern Stefan Löfven (S) beslutade sig för att bojkotta Almedalsveckan.

Annons

När partiet meddelade sin sorti kunde det i förstone misstas för ett skämt eller hackning. Men nej, självdeplattformering är äkta. Partiets presstalesperson har förklarat att orsaken är att ”samtalsklimatet” inte ”är produktivt”.

”Sagda parti hör till dem som excellerar i personangrepp och slag under bältet.”

Visst blir det politiska samtalet på twitter ofta erbarmligt ilsket, hätskt och polariserande.

Men det är inte så lite hycklande att ministrar tillhörande sagda parti hör till dem som utmärkt sig i personangrepp och slag under bältet.

Miljö- och klimatmininster Annika Strandhäll (S) har gjort sig ökänd som en av dessa elaka skribenter. Och inte ens en timme efter att partiet lämnade Twitter jämförde justitieminister Morgan Johansson (S) återigen Ebba Busch med Donald Trump.

Samtalsklimatet beklagas med rätta. Men Socialdemokraterna har själva varit med om att forma det.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons