GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Socialdemokraterna låtsas att det är ett presidentval

Magdalena Andersson (S) vill inte bli statsminister. Hon vill bli president.
Ledare • Publicerad 9 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

När Andersson debatterade moderatledaren Kristersson i Statsministermötet i SVT försökte hon vid flera tillfällen förminska skillnaderna mellan kandidaterna. Duellen kryddades med formuleringar som: Vi måste stå enade, jag delar helt Ulf Kristerssons uppfattning och där är vi helt eniga.

Det är en uttänkt socialdemokratisk strategi. Man försöker visa att rallarsvingar mot den moderatledda oppositionen är under statsministerns värdighet. Den typen av fulspel lämnar Socialdemokraterna i stället åt ministrar som Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

Andersson vill också bli president.
Andersson vill också bli president.Foto: Pontus Lundahl/TT

Partiet vill visa att Magdalena Andersson är statsmannamässig. Hon kan höja sig över futtiga angrepp och partipolitiskt käbbel för att fokusera på Sveriges bästa. Ungefär som när den segrande amerikanska presidentkandidaten traditionsenligt säger: ”Jag vill bli alla amerikaners president”. Så vill Socialdemokraterna framställa Andersson.

Men söndagens val handlar inte om att välja mellan två presidentkandidater. Det är ett val mellan två vitt skilda politiska inriktningar, där den ena kommer att kunna lösa Sveriges problem och där den andra kommer att leda till ytterligare fyra förlorade år.

Naomi AbramowiczSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.