GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Socialdemokraterna har gett upp

Det finns bara ett ord för att beskriva justitieminister Morgan Johanssons (S) ansvarslösa hållning till den eskalerande kriminaliteten: skamlöst.
Ledare • Publicerad 3 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I veckan hölls en manifestation för ytterligare ett av det gängkriminella våldets offer: en tolvårig flicka som sköts till döds i Botkyrka. På plats i Botkyrka fanns såväl partiledare som andra företrädare för de politiska partierna.

De kriminella har skapat no-go-zoner för vanliga människor och det drabbar även barn. Staten och samhället måste återta det offentliga territoriet, ingen uppgift kan vara viktigare. Att den senaste SOM-undersökningen visar att brottslighet nu är den mest angelägna valfrågan visar att väljarna är av precis den uppfattning: Det måste bli ordning och reda i Sverige igen.

Justitieministern som ingenting sett, ingenting hört och ingenting gjort.
Foto: Ali Lorestani/ TT.
Justitieministern som ingenting sett, ingenting hört och ingenting gjort. Foto: Ali Lorestani/ TT.Foto: Ali Lorestani/TT

Justitieminister Morgan Johanssons (S) uttalanden i samband med manifestationen vittnar dock om en arrogans, vägran att ta ansvar och uppgivenhet inför samhällsutvecklingen som torde sakna motstycke i svensk modern politisk historia. Och det ger faktiskt en bismak att en av de politiker som suttit på handlingsutrymmet, men inte använt det, deltar i sådana manifestationer i valtider.

Morgan Johansson närvarade för att han ville visa politisk uppslutning bakom de boende och peka på hur viktigt det är att ”vi gör allt för att vända utvecklingen”. Vidare påstod justitieministern att hans regering vände utvecklingen vad gäller polis och straffrätt efter år 2014, att gängkriminaliteten funnits i trettio år samt att det inte finns någon ”quick fix”.

”Och det ger faktiskt en bismak att en av de politiker som suttit på handlingsutrymmet, men inte använt det, deltar i sådana manifestationer i valtider.”

Justitieminister Morgan Johansson talar som om det inte var Socialdemokraterna som i huvudsak suttit i regeringsställning under dessa trettio år. Som om Socialdemokraterna inte hade regerat ihop med och lagt sig platta för partier som bromsat varje försök att komma till rätta med problemen. Som om Socialdemokraterna inte gjort en helomvändning och börjat plocka förslag efter förslag från Moderaterna, Kristdemokraterna, och även Sverigedemokraterna, på migrations- och rättsområdena – som slopad straffrabatt för unga – för att verka handlingskraftiga.

Den socialdemokratiska modellen – att sudda ut partiets misstag samt underlåtenhet att ta tag i samhällsproblemen – tydliggjordes även nyligen av integrationsminister Anders Ygeman (S) i en intervju (DN 31/7). Enligt Anders Ygeman är det nämligen nu rätt att tala om invandring och volymer, men det var fel när Tobias Billström (M) gjorde det för ett antal år sedan. Temat är detsamma som i andra frågor: Det är rätt när Socialdemokraterna gör det.

Det finns en samband mellan invandring och kriminalitet, vad gäller gängkriminalitet, sexualbrott samt annan brottslighet. Den utvecklingen har eskalerat under socialdemokratiska regeringar, såväl genom beslut som fattats som genom åtgärder som inte vidtagits.

Det är inte enbart i och runt de större städerna som förändringen av samhället blir tydlig. Kalmar har drabbats av skjutningar och i stadsdelen Norrliden har problemen vuxit. Redan för några år sedan efterlyste lokala företrädare för Kristdemokraterna åtgärder i kommunfullmäktige och krävde en särskild dragning om situationen.

Under onsdagen följde Kristdemokraterna nationellt upp situationen, då partiets rättspolitiske talesperson Andreas Carlson samt talespersonen i sjukvårdsfrågor Acko Ankarberg Johansson besökte Norrliden under sin valturné i Kalmar.

Oppositionen har varit Socialdemokraternas blåslampa. Väljarna ser igenom Socialdemokraternas försök att skriva om historien och uppfattar den uppgivenhet som partiets företrädare andas. En Botkyrkabo uttryckte att ”det är många tomma ord”. Nu är det snart bara en månad kvar till en riktig förändring kan ske – genom ett maktskifte.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.