GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Släng inte Kalmars kulturvärden på soptippen

När stadens äldre hus rivs går Kalmarbor miste om sin historia.
Ledare • Publicerad 30 december 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Ett kulturarv.
Ett kulturarv.Foto: Mats Holmertz

Nästa gång du tar en promenad i Kalmar kan det vara värt att lägga de vackra, äldre husen på minnet. Vem vet vilket som kommer att rivas härnäst.

Nu senast är det hörnhuset i korsningen Larmgatan och Strömgatan på Kvarnholmen som riskerar att ryka. Huset, med anor från 1890-talet, har sättningar i husgrunden. Fastighetsägaren menar att dess bästföredatum har passerat. Det finns givetvis planer på att bygga nytt, och större, på platsen.

Länsmuseet anser att huset bör bevaras på grund av dess höga kulturvärden, inte minst med tanke på att det har byggts så mycket nytt kring den gamla brandstationen. Ingen har kunnat missa den enorma cylindern som påminner om ett malplacerat ufo.

Strax innan jul drogs ärendet plötsligt tillbaka från samhällsbyggnadsnämndens ärendelista. Det finns alltså fortfarande en möjlighet att ett av Kvarnholmens 1800-talshus kan räddas. Men man ska inte hoppas på för mycket när det gäller Kalmar kommun.

Trots Kalmar läns museums starka invändningar har fastighetsägare fått tillstånd att riva flera äldre hus de senaste åren. Exempelvis de små fiskarstugorna längst ut på Kattrumpan och den så kallade gröna stugan på Ängö, med ursprung från 1830-talet. Fiskarstugorna ersattes med hus som liknar överdimensionerade lekstugor. Tomten på Ängö, som är värd multum, står tom sedan huset revs men det finns planer på att bygga nytt.

”Trots Kalmar läns museums starka invändningar har fastighetsägare fått tillstånd att riva flera äldre hus de senaste åren.”

För kommunen verkar det räcka att fastighetsägaren beklagar sig över att huset inte går att rädda, och sen är det bara att ta fram släggan. Länsmuseichefen Örjan Molander har tidigare sagt att samhällsbyggnadsnämnden är ”lite av ett hot mot Kalmars kulturvärden” (Barometern 8/2 2020). Han har inte fel.

Det är på god väg att skapas en praxis där det inte är lönt för fastighetsägare att ta hand om äldre hus. Att låta dem förfalla framstår som betydligt mer lukrativt. Då finns det ju en chans att man kan få riva dem och bygga något nytt och högt som gör att man kan tjäna mer pengar.

En rivning här eller där spelar väl ingen roll, kan den enskilde fastighetsägaren invända. Men rivningarna måste sättas in i ett sammanhang. Det är farligt att inbilla sig att det enbart rör sig om ett enstaka hus, eller ett enskilt kvarter. För om man låter det fortgå försvinner ett till hus, och ett till hus och ytterligare ett hus. Och till slut blir det ett annat Kalmar. Ett som inte längre går att känna igen, där stadens kulturvärden har gått förlorade. Det är en skymf mot Kalmars dåtid, nutid och framtid.

Länsmuseet har tidigare efterfrågat en kommunal strategi för att bevara den äldre bebyggelsen. Nu är ett kulturmiljöprogram för Kalmar på gång. Förhoppningsvis kan den bidra till att sätta stopp för rivningsvågen. Annars finns det en risk för att framtidens Kalmarbor framför allt kommer få ta del av historien genom att bläddra på bilder av gamla, rivna hus. Tänk på det nästa gång du promenerar på Kvarnholmen.

Naomi Abramowicz
Naomi AbramowiczFoto: Emily Dahl
Naomi Abramowicz
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.