GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Tunström: Skogstokigt av Sveriges Television

Producenten tar själv avstånd från den tendentiösa filmen som Sveriges Television sände på tisdagskvällen om det svenska skogsbruket.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 september 2020 • Uppdaterad 4 september 2020
Martin Tunström
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
En film som inte ens producenter står bakom visas av SVT.
En film som inte ens producenter står bakom visas av SVT.
Foto: Skärmdump.

Den biologiska mångfalden håller på att försvinna. ”Vi är internationellt jättedåliga på att skydda skog”. Skogsbolagen ser ”skogen som en tjock plånbok”.

Citaten kommer inte från någon livesändning från Miljöpartiets kongress utan från den dokumentär om skogsbruk med namn När skogen tystnar som sändes av Sveriges Television

Någon faktagranskning hade uppenbarligen inte skett före visningen. Hur kan man jämföra skövling av skog I Indonesien med svenskt skogsbruk? Hur kan man undvika att räkna in skogsägarnas frivilliga avsättningar av skyddsvärd skog när man gör internationella jämförelser?

Påståenden blir sanningar. Den biologiska mångfalden måste komma tillbaka som om enfald råder idag.

Men kritiken av filmen får en annan vändning när det visar sig att en av producenterna, Axel Adolfsson, själv tar avstånd från innehållet i produktionen.

”Filmen har anpassats just för att maximera chansen till att SVT skulle köpa in den, vilket gav önskat resultat. Rent journalistiskt är filmen dock under all kritik.”

Adolfsson fortsätter med att konstatera att ”vi på ett bristfälligt sätt belyser markägarnas rätt att förvalta sin egendom efter eget huvud”.

Att ett journalistiskt arbete sker mot den egna övertygelsen är naturligtvis i sig anmärkningsvärt.

Men ansvarig utgivare är inte produktionsbolaget utan en SVT-redaktör. Vad säger det om public service eller medier i stort att producenter utgår från att SVT efterfrågar kritiskt inriktat material som svartmålar skogsbruk på osakliga grunder? Och att materialet sedan också sänds. På bästa möjliga tid.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.