GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skogsägarnas egna naturvård måste sluta viftas bort

Ansvariga myndigheter nedvärderar fortsatt skogsägarnas egna initiativ för miljön när dessa inte rapporteras vidare till EU.
Ledare • Publicerad 13 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Skogsägarnas frivilliga avsättningar uppgår officiellt till 5.6 procent av all produktiv skogsmark i Sverige, men mer avsätts inofficiellt.
Skogsägarnas frivilliga avsättningar uppgår officiellt till 5.6 procent av all produktiv skogsmark i Sverige, men mer avsätts inofficiellt.
Foto: Mikael Persson

Nyligen publicerade SCB, Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen tillsammans en sammanställning över mängden skyddad skog i landet som visar att den brukade arealen minskar. Mer skog lämnas alltså därhän.

Förra året undantogs 40 000 hektar produktiv skogsmark från brukande. Detta samtidigt som två starka trender kan skönjas i övrigt.

Den första trenden är att användningsområdena för skogens råvara ökar i rask takt när omställningen från fossila material går framåt. Trä som byggnadsmaterial har fått en renässans och massaved används till allt från kläder och batterier till asfalt, för att nämna några. Ett normalstort träd räcker till 200 byxor.

För att kunna producera dessa behöver träden förstås avverkas först. Sverige är ett av de största exportländerna av skoglig råvara i Europa men den andra trenden som kan skönjas är en stark opinionsvind emot detta. Debattörer från såväl miljöorganisationer som riksdagspartier hävdar att den svenska skogen skövlas likt Amazonas. En bild som även verkar ha nästlat sig in hos EU-kommissionen.

EU har satt mål för hur stor areal i unionen som ska skyddas från intensivt brukande. Det är 30 procent. För att följa upp hur det går samlar man in data från medlemsländerna via Europeiska miljöbyrån (EEA). Problemet som framkommit är bara att Sverige, med sin långa historia av miljövård i skogsbruket, helt plötsligt visade sig vara en av de sämsta i EU på att skydda områden. Inte på grund av att inga insatser görs, utan för att vissa insatser som görs helt enkelt inte rapporteras till EU.

”Inte på grund av att inga insatser görs, utan för att vissa insatser som görs helt enkelt inte rapporteras till EU.”

Det finns olika anledningar till att vissa delar av skogen inte brukas. Den kan antingen vara strikt skyddad och därmed olaglig att bruka, frivilligt obrukad efter bedömning av skogsägaren, eller svår eller olämplig att bruka på grund av omständigheterna (impediment). I rapporteringen till EEA har nästintill enbart den strikt skyddade marken rapporterats.

Det gör att Naturvårdsverket bara rapporterat ca 14 procent, till skillnad från exempelvis Tyskland som rapporterat 37 procent skyddad natur. Men hade Sverige räknat in alla de typer av naturområden som Tyskland, hade den svenska siffran enligt vissa beräkningar varit 58 procent.

Naturvårdsverket har fått mycket kritik för detta men svarar att det är de andra länderna som rapporterar för mycket skyddade arealer, inte Sverige som rapporterar för lite. Myndigheten har ändå gått med på att inkludera lite mer av den skyddade skogen nästa gång de rapporterar vidare, men fortfarande inte allt.

Konsekvensen, om detta får fortgå, kan innebära att mer skog behöver skyddas formellt och det blir svårare att få ut all råvara som behövs till den fossilfria omställningen. Och för den enskilde skogsägaren blir incitamentet att ta eget initiativ för naturvård än mindre.

Ester HertegårdSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.