Skev debatt om informationsplikt
När majoritetspartierna i somras menade att Region Kalmar län borde markera mot regeringens planer att införa informations- och anmälningsplikt lyfte oppositionen det problematiska i att ta ställning till ett yttrande innan direktiven ens har presenteras. En rimlig synpunkt. Dock har en majoritet av landets regioner sällat sig till skaran som redan på förhand valt att ta ställning. Och inte bara regioner. I veckan klubbade Göteborg som första kommun i landet att anställda i kommunen inte kommer riskera sina jobb ifall de väljer att trotsa lagen. Det torde bara vara en tidsfråga innan fler kommuner följer efter, inspirerade av detta beslut.
Av landets näst största kommun borde man kunna förvänta sig en mer ansvarsfull hantering än att på förhand döma ut en reform innan det ens finns en tillstymmelse till lagförslag. Tilläggsdirektivet till utredningen beslutade regeringen om för bara drygt tre veckor sedan. Det återstår att se vad utredningen faktiskt kommer fram, för att inte tala hur det konkreta lagförslaget kommer utformas. Och sedan återstår dessutom remissrundan.
Att regeringens planer väckt starka reaktioner på många håll är inte förvånande. Att sjösätta en utredning om en lag som i flera professioner bedöms krocka med yrkesetiken var feltänkt. Men debatten som den ser ut nu har också blivit skev.
”Det finns också ett skuggsamhälle som man inte bör se mellan fingrarna på.”
Ja, en del av bilden är att en informationsplikt kan drabba familjer som gömmer sig, ensamstående mödrar och tillståndslösa sjuka. Men det finns också ett skuggsamhälle som man inte bör se mellan fingrarna på, ett parallellsamhälle där illegala invandrare jobbar svart i industriområden och på restauranger och utnyttjas under otrygga förhållanden.
Med Göteborgs logik ska alltså vara ok om en kommunal kontrollant underlåter att anmäla om sådana missförhållanden uppdagas?
Att införa en lag som i praktiken kommer sakna legitimitet inom flera av de berörda yrkesgrupperna vore oklokt, och borde stämma till eftertanke redan nu. Men debatten skulle också vara betjänt av att man gör en distinktion mellan de väsensskilda kategorier som det faktiskt handlar om.
Att som Göteborgs kommun nu gör är att gå händelserna i förväg. Det gör dessvärre inte någon större nytta.