SKB:s enkät: god grund för en djupförvaransökan

Ledare • Publicerad 6 december 2005

I dag kan vi läsa om hur Misterhultsborna mår – varken bättre eller sämre än många andra. Det är kanske inte särskilt het läsning, nu i alla fall. Men som förutsättning för ansökan om djupförvar är det en massivt välbyggd grund.

I Oskarshamns-Tidningen har det förekommit enstaka arga insändare om det luriga i enkäten. Men en enkät av detta slag är enda sättet att få en djup och heltäckande bild av människors villkor, miljö och hälsa. Ofta uppenbarar sig fakta när många svarar på samma frågor, och på ett jämförbart vis. Den svarsfrekvens undersökningen givit, ungefär 57 procent, är också sådan att det kan gå att dra slutsatser av materialet.

Resultaten bildar en heltäckande grund mot vilken en mängd eventuella följder av ett slutförvar – positiva eller negativa – kan urskiljas. Det finns alltså alla möjligheter att uppfatta och kompensera för den minsta lilla nackdel som ett slutförvar kan ge de boende, vilken form den än kan ta sig.

Det måste vara en bokstavligt talat unikt noggrann förberedelse, och det är faktiskt svårt att tänka sig att den skulle kunna ha gjorts i något annat land än Sverige.

Nu får vi bara hoppas att planerna också förverkligas. Djupförvaret är en unik chans för Oskarshamn att få ännu en facett i sin teknologiprofil. Det kommer att ge stabila arbetstillfällen, och dra till sig annan teknikverksamhet.

Inte minst psykologiskt vore det en katastrof för Oskarshamns självtillit och framtid om utvecklingen gick så att Östhammar fick vinstlotten. Så mycket kunskap är nedlagd i proven, så mycket vardag är spunnen kring dagens verksamhet, så många förväntningar har hakats upp på en fortsättning, att ett nej från regeringen vore ett slag i ansiktet på alla Oskarshamnare.

Desto tristare är det att ha en statsminister som planlöst tycks prata på om lösa antaganden och tyckanden om djupförvaret. Det enda Göran Persson gör är att utså förvirring och osäkerhet om planeringens villkor. Man borde kunna begära betydligt bättre av en statsminister.

Men låt oss nu i ställer rikta in oss på det konstruktiva, och se till att djupförvaret förverkligas.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.