unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Skattesänkning med svagare arbetslinje

Att minska skattebördan för låginkomsttagare är bra. Men att också stimulera till arbete är än bättre.
Regeringens politik presenteras utan att någon minister deltar.
Regeringens politik presenteras utan att någon minister deltar.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det kändes först som om Reinfeldtregeringen satt kvar. Två tidigare ministrar, centerledaren Annie Lööf och Liberalernas Nyamko Sabuni, använde samma ord och samma resonemang som tidigare när en större sänkning av inkomstskatten presenterades. Så fanns heller inte finansminister Magdalena Andersson (S) i rummet. I Januaripartiernas Sverige presenteras budgetsatsningarna av samarbetspartier, inte av ministrar.

Arbetslinjen upprepades. Och behovet av att öka drivkrafterna att gå från bidrag till arbete underströks.

Om Januaripartiernas liberala del fått igenom en avveckling av värnskatten för dem med allra högst inkomster finns det nu en mycket bredare dimension när jobbskatteavdrag och skattereduktion utformas med en låg- och medelinkomsttagarprofil.

Någon renodlad kopia av arbetslinjeidén är det dock inte fråga om. Även skatten på föräldraersättning och A-kassa sänks. För personer med låga inkomster blir det dock betydligt mer lönsamt att hoppa in på helgpasset eller gå upp i arbetstid.

Visst finns det fler värden med skattesänkningar än att de kan öka antalet arbetande timmar och uppmuntra till mer arbete. Ökat självbestämmande har ett stort värde i sig. Arbetslinjedimensionen försvagas emellertid dock rejält av denna januarikompromiss.

En egendomlighet är att en retroaktiv skattesänkning ska betalas - sommaren 2022 strax före valet. Det är naturligtvis en ren slump.