Skattehöjaren Wretlund

Ledare • Publicerad 5 maj 2003

Tänker socialdemokraterna i Oskarshamn nu spela bort ett av de sista kvarvarande korten i spelet om Oskarshamns framtid? Även om det absolut sett inte skiljer mycket, har kommunen ändå relativt låg kommunalskatt, räknat efter svenska förhållanden. Men under första maj-firandet avslöjade kommunalrådet Peter Wretlund att det kunde bli aktuellt med kommunskattehöjningar. Man kan förstå varför den vers i ”Internationalen” som innehåller orden ”vi under skatter digna ned” ses som så olämplig i första maj-sammanhang.

Det kan ju vara så att Peter Wretlund likt många andra kommunalråd är taktiker. Om en politiker hotar med skattehöjning lite då och då blir människor tacksamma även för uteblivna skattesänkningar och stillastående.

Han har satt agendan.

Men det är fara värt att Wretlund menar vad han säger. Det visar i så fall att han redan efter så här kort tid har givit upp ambitionen att reformera den kommunala verksamhet han har tog ansvaret för. ”Bättre att andra betalar än att jag brottas med svåra problem”, sålunda.

Gökungen är nu som alltid Byggebo, vars behov tränger ut övriga kommunala verksamheter ur boet. Det skulle onekligen fordras stort politiskt mod att verkligen lösa problemen här, eftersom det skulle innebära konkurs och sannolikt nya ägare för bostadsbolaget. Men är det bättre med skattehöjningar som får möjliga inflyttare att dra öronen åt sig och pendla i stället?

Peter Wretlund har som nytillträdd fortfarande chansen att visa att han har ambitioner och förmåga att förbättra oskarshamnares vardagsvillkor.

Med tal om höjd skatt visar han att han inte kan, inte vill, eller varken kan eller vill.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.