Ska det låta så?

Ledare • Publicerad 31 mars 2006

Att låna CD-skivor från bibliotek är i dag vardag. Ganska många bibliotek har också videorullar numera. På fredagen kunde vi läsa om hur låntagarna i Färjestaden kunde välja mellan 5000 gratis lånelåtar i en databas. Ja, det vill säga, det vara alla skattebetalare som stod för kostnaden.

En sak man mer sällan talar om är hur olika distributionsformer inom kulturlivet konkurrerar med varandra. Att svenska boklådor i dag för det första är sällsynta och fär det andra mer liknar pappers- och presentbutiker har mycket att göra med att kommunala bibliotek är så vanliga. Varför köpa böckerna när man kan låna dem?

När biblioteken börjar med kvalitetsvideorullar sjunker motivet drastiskt att ha dem för videouthyraren i huset bredvid.

Och om nu biblioteken börjar låna ut musik kan man undra hur det påverkar dem som söker sprida kvalitetsmusik utan kommunbidrag.

Ett Sverige där offentligt distribuerad kultur slutligen slagit ut resten må vara gott på ytan. Men då är fältet också fritt för smygande politisk styrning och på sikt censur.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.