GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Se upp för statligt integritetsintrång

Den tekniska utvecklingen och möjligheterna vad gäller delning av personers hälsodata får inte göra de politiska beslutsfattarna fartblinda. Allt som går att göra är nämligen inte lämpligt att göra.
Ledare • Publicerad 25 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Snart kan staten veta allt om medborgarna.
Snart kan staten veta allt om medborgarna.Foto: Jessica Gow/TT

Sverige är på flera sätt eftersatt vad gäller myndigheters möjligheter att dela information för att bekämpa brottsligheten. Det har utretts och betänkts, men fortfarande är det svårt för myndigheterna att delge varandra information som skulle kunna förhindra exempelvis välfärdsbedrägerier och öka kontrollen över kriminella. Och så sent som i år röstades Moderaternas förslag om en nationell folkräkning igenom, den senaste skedde år 1990.

När det gäller andra områden går dock utvecklingen i rasande fart vad gäller att få tillgång till integritetskänslig information om medborgarna. Ett område är den så kallade sekundäranvändningen av hälsodata, som innebär att personuppgifter som samlats in för ett ändamål kan användas för ett annat. Det handlar således om att frångå en tidigare viktig etisk princip.

Nyttiggörande av hälsodata för forskning och innovation pekades i life science-strategin från år 2019 ut som ett av S-regeringens prioriterade fält. Nyligen tillsatte regeringen juristen Katarina Nyström som särskild utredare av Hälsodata som nationell resurs för framtidens hälso- och sjukvård och uppdraget ska redovisas nästa år. I kommittédirektivet beskrivs nyttan med sekundäranvändningen och att den krävs för att förbättra sjukvården. Först längre ned i prioritetsordningen kommer den ytterst angelägna frågan om den personliga integriteten.

”Det öppnar för en utveckling där den personliga integriteten får stå tillbaka för nyttoaspekten.”

Regeringen vill undanröja de svårigheter som i dag finns för forskare, offentlig förvaltning och delar av hälso- och sjukvården att dela hälsodata. Användningen av data ska öka, samtidigt som patienters integritet säkras. Det är sannerligen inte en lätt balansgång, utan öppnar för en utveckling där den personliga integriteten får stå tillbaka för nyttoaspekten och där de tekniska innovationerna styr människan och inte tvärtom.

Uppseendeväckande är att frågorna om personlig integritet inte röner större uppmärksamhet i samhällsdebatten. Samtidens vanor att dela personlig information i sociala medier och att det har blivit normaliserat att i snart sagt varje situation identifiera sig med bank-id har uppenbarligen förskjutit gränserna för integriteten. För inte länge sedan var det en ryggmärgsreflex hos de flesta att vara sparsamma med personliga uppgifter och att visa legitimation var begränsat till specifika tillfällen av särskilt allvar.

Åtgärder för ökade möjligheter att dela hälsodata har således vidtagits en längre tid och Sverige har även EU:s lagstiftning att ta hänsyn till. I Frankrike, exempelvis, har processen med sekundäranvändning av hälsodata gått längre. Men, personuppgifter om hälsa och sjukdom är ytterst integritetskänsliga. Varje steg behöver vägledas av en djupgående etisk reflektion och en juridisk försiktighetsprincip. Den personliga integriteten behöver komma högst upp på agendan. Det har medborgarna rätt att kräva – och borde kräva.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.