GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD serverar ideologisk pyttipanna

Centerpartiet har successivt tappat delar av stödet på landsbygden och därmed sin tidigare plattform. Det tomrummet vill nu Sverigedemokraterna fylla.
Ledare • Publicerad 25 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

När Sverigedemokraterna presenterade sitt landsbygdspolitiska program kunde man se att det är de uttryckta önskemålen på checklistan från många lantbrukare som partiet vill uppfylla.

Lands- och glesbygdskritiken mot den rödgröna regeringen har handlat om de skyhöga priserna på el och drivmedel och den försämrade närvaron vad gäller samhällsservice och trygghet. Andra punkter på många lantbrukares önskelista är att skatter och avgifter för småföretagare måste sänkas.

När Sverigedemokraterna nu breddar sig, dammsuger man således upp andra partiers kärnfrågor, som exempelvis sänkta skatter och vikten av en levande, trygg landsbygd med tillväxt.

Stödet för Jimmie Åkesson (SD) ökar på landsbygden, men för Annie Lööf (C) minskar det. Foto: Henrik Montgomery / TT.
Stödet för Jimmie Åkesson (SD) ökar på landsbygden, men för Annie Lööf (C) minskar det. Foto: Henrik Montgomery / TT.Foto: Henrik Montgomery/TT

Många på landsbygden uppfattar att de är bortglömda – och det är inte enbart en upplevelse, utan det är de facto så att samhället har dragit sig tillbaka och fördyringarna för att klara vardagen blivit påtagliga.

Men, det är inte bara samhällsservicen som dragit sig undan, utan även den nationella politiken. Centerpartiets ledning får svidande kritik från trogna centerväljare runt om i landet. De anser att Centerpartiet nationellt blivit ett ”08-parti” och sysslar med urbana frågor, valaffischerna om att hela Sverige ska leva till trots.

Stödet för Sverigedemokraterna har successivt ökat bland lantbrukare. En väljarundersökning tidningen Land lantbruk publicerade i början av det här året visade att Sverigedemokraterna har stöd av 28 procent av lantbrukarna och Centerpartiet 26 procent. Stödet för Centerpartiet år 2014 var 38 procent, en störtdykning således. Ett tomrum fylls alltid, det borde Centerpartiets strateger ha förstått.

Flera av Sverigedemokraternas förslag, som att bevara det kommunala vetot i frågor om vindkraft omfattas även av andra partier, som Moderaterna. Sverigedemokraterna vill även återgå till den ordning där kommunerna kunde lägga in sitt veto vad gäller mottagande av migranter och flyktingar. Det var många partier och kommuner som var kritiska när anvisningslagen infördes år 2016, en lag som innebar att kommunerna inte längre kunde avstå.

”Är det i själva verket en Swexit light man förespråkar?”

Att Sverigedemokraterna rör sig över den ideologiska skalan är inget nytt. Partiet röstade tidigare oftare med Socialdemokraterna i enskilda frågor i riksdagen än de röstade med de borgerliga. Sverigedemokraterna har även exempelvis svängt om Nato samt i EU-frågan och övergett Swexit-linjen.

Eller har man det? I det landsbygdspolitiska programmet står det att ”Sverige skall återta betydande delar av sitt självbestämmande ifrån EU och andra överstatliga organisationer.” Är det i själva verket en Swexit light man förespråkar?

En punkt i programmet handlar om rennäringslagen, som partiet menar är ett hinder för turism, jakt och utvecklingen av gruvindustrin. Sverigedemokraterna vill att lagen som säkerställer samernas urminnes hävd ses över i grunden.

År 2021 tillsattes Renmarkskommittén, som leds av justitierådet och akademiledamoten Eric M. Runesson, för att utreda de komplexa frågorna om mark och om de olika intressen som kan kollidera. Renmarkskommittén har fått förlängd tid för att arbeta fram ett första betänkande och hela utredningen ska presenteras år 2025.

Det hade varit klädsamt om Sverigedemokraterna tagit del av den komplicerade materien innan partiet entydigt utpekar samernas intressen som problemet. Urminnes hävd handlar om ett urfolk, en nationell minoritet, och förutom en rad lagrum som berörs så gör även folkrätten det.

Sverigedemokraterna visar ännu en gång att de är ett populistisk parti.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.