GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD:s nationalism är främmande för vår demokrati

Det är enligt vår mening mycket oroande att L, M och KD vill ge ett parti med denna inställning makt och inflytande, skriver Tommy Ringart, ordförande, Föreningen Förintelsens Överlevande, i en replik till torsdagens ledare.
Brev till ledarsidan • Publicerad 9 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Tommy Ringart, ordförande i Föreningen för Förintelsens överlevande i Sverige, vid pressvisningen av monteringen av Auschwitz-utställningen på Malmömässan på torsdagen.
Tommy Ringart, ordförande i Föreningen för Förintelsens överlevande i Sverige, vid pressvisningen av monteringen av Auschwitz-utställningen på Malmömässan på torsdagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Det Barometerns ledarskribent Naomi Abramowizc skriver i torsdagens tidning är självklarheter; Alla har rätt till sin egen åsikt, men det kan vara värt att lyssna på dem som varit med förr och som har sett hur fördomar och propaganda mot minoritetsgrupper förvandlas till hat, diskriminering och förföljelse.

Jag tror att det går att hålla två tankar i huvudet på en gång; De antijudiska stämningarna i vissa av våra förorter och i Malmö är tydliga och förfärliga och har i Malmö eldats på av socialdemokratiska företrädare, men kampen mot antisemitismen har idag starkt stöd i den socialdemokratiska ledningen.

”Alla har rätt till sin egen åsikt, men det kan vara värt att lyssna på dem som varit med förr och som har sett hur fördomar och propaganda mot minoritetsgrupper förvandlas till hat, diskriminering och förföljelse.”

Men det finns också en annan fara för Sveriges judar och andra minoriteter; den uteslutande extrema nationalism som SD står för, där endast den som "känner större lojalitet med den svenska nationen än någon annan nation" kan bli en del av den svenska nationen. Detta och många liknande förtydliganden finns i SDs principprogram. SD har en syn på vem som hör hemma i Sverige , och vem som inte hör hemma här, som är främmande för en modern öppen humanistisk demokrati. Det är enligt vår mening mycket oroande att L, M och KD vill ge ett parti med denna inställning makt och inflytande.

Tommy Ringart

ordförande Föreningen Förintelsens Överlevande

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.