Annons

Satellitutbildning ger fler val

De planerade grundlärarutbildningarna i Nyköping och Västervik har alla förutsättningar att bli plocka russinen ur kakan.
Ledare • Publicerad 10 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Dags för fler mellanstadielärare.
Dags för fler mellanstadielärare.Foto: Alexander Olivera/TT

Linköpings universitet ökar antalet antagningsorter. Från och med nästa höst kommer grundlärarutbildning med inriktning mot årskurserna fyra till och med sex även ges i Nyköping och Västervik. Upplägget är sådant att eleverna samlas i Nyköping respektive Västervik och tar del av föreläsningarna som sänds från universitetet i Linköping. Som distansutbildning fast ändå tillsammans med kursarna.

En mix som förefaller vara en aptitlig balansgång. Distansutbildning har avgjort fördelar. Framför allt för de som redan har ett liv eller har etablerat sig på en viss ort. Alla studenter kan inte vara 19, nyss utkomna från gymnasiet och beredda att dra till en annan del av landet för att utbilda sig. Alla vet inte ens vad de vill bli när de är 19, och vissa inser sitt kall senare i livet. Men resten av livet står inte still bara för att man inte vet vad man ska bli när man blir stor eller för att man vill byta karriär. Att kunna sitta hemma och plugga är därför ett bra sätt för de som måste hämta barnen efter skoldagens slut.

Annons

Samtidigt är de sociala bitarna viktiga. Det är viktigt att kunna prata med sina klasskamrater. Om både fritid och om utbildningen. En del av den akademiska utvecklingen är att diskutera och ifrågasätta vad man nyss lärt sig.

”Alla studenter kan inte vara 19, nyss utkomna från gymnasiet och beredda att dra till en annan del av landet för att utbilda sig.”

Här har distansutbildning en nackdel. Det går inte att komma ifrån. Samtidigt måste vi göra skillnad mellan de akademiska yrkena. Klasslärare med inriktning mot årskurserna fyra till och med sex torde ha mindre behov av att vrida och vända på abstrakta resonemang än vad exempelvis jurister som läser immaterialrätt har. Här har centralisering en otrolig fördel jämfört med distansundervisning.

Få stora universitet jämfört med många små lite överallt gör det därtill mycket lättare att hålla nivån på föreläsarna uppe. Inget ont om varken föreläsare eller lärare, men det är svårt att hålla nivån uppe på små anläggningar med liten volym. Se bara på byaskolorna.

Webbsända föreläsningar till satelitcampus torde således vara en förträfflig kompromiss mellan decentraliseringens fördel i att kunna studera i närområdet och centraliseringens fördel i främst hög nivå på föreläsarna, men även i de sociala interaktionerna.

Därför är Linköpings universitets satsning bra. Må vara att föreläsningar på distans aldrig kommer bli exakt som en utbildning på plats. Fler val kan de som kan flytta alltjämt göra, de som inte kan kan ändå studera på distans eller halvdistans. Alternativet är ju att de senare inte söker vilket är olyckligt.

Per-Ola OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons