Ledare • Publicerad 10 februari 2006

Situationen är klassisk. Webbföretaget Levonline hävdar att det stängt sverigedemokraternas webbsida med Muhammedteckningar på anmodan av utrikesdepartementet och säkerhetspolisen. Myndigheterna hävdar å sin sida att de inte krävt, utan vara resonerat. Vad som uppfattas som krav och som diskussion beror helt på vilken sida om bordet man sitter.

Ingripandet har inte fått resultatet att sverigedemokraternas webbsida försvunnit. I stället har den flyttat till ett nytt webbhotell. Så det positiva som myndigheterna försökte uppnå har inte nåtts.

Däremot har utrikesdepartementet och Säpo genom sitt grundlagsvidriga agerande uppnått väldigt mycket ont. Snabbt och effektivt.

För det första har svenska staten spelat extrempartiet sverigedemokraterna i händerna. Partiet lever i mycket på ett ständigt tjat om att dess företrädare utsätts för censur och förtryck. Tills nu har det varit enkelt att konstatera att det partiet får ungefär så mycket utrymme som andra urflipprade rörelser i dikeskanterna, ja snarast mer. Nu får partiet plötsligt vatten på sin kvarn och kommer säkerligen göra det absolut allra mesta av detta. Fint jobbat, Bodström och Freivalds!

För det andra har svenska staten spelat alla de antidemokratiska krafterna i Mellanöstern och den islamska världen i händerna. För efter att ha försökt förklara vad pressfrihet och yttrandefrihet innebär så kovänder nu Sverige och tycks erkänna ett en stat verkligen har ansvar för det som enskilda medborgare yttrar, även om detta inte är olagligt. Sveriges position när det gäller att hävda medborgerliga fri- och rättigheter har med ens försämrats gentemot dem som menar att alla medborgare ska ha ett kollektivt ansvar för allt som sägs i ett land. Fint jobbat, Bodström och Freivalds!

Företaget Levonline får naturligtvis släcka ned vilka sidor det vill i sitt webbhotell. Men det som säkerhetspolisen och utrikesdepartementet gjort sig skyldiga till är med största sannolikhet ett grundlagsbrott. För antingen är något olagligt, och då ska det anmälas. Eller så är något lagligt, och då ska myndigheter hålla fingrarna borta.

Just nu tragglar riksdagens konstitutionsutskott genom realityserien Tsunamin, säsong åtta. Låt inte detta hindra en snabb och tydlig reaktion mot de båda ministrar som bär det politiska ansvaret för det som inträffat nu: Thomas Bodström och Laila Freivalds.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.