1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Samordningsnumren är en systemskandal

Antalet personer som får svenska samordningsnummer har ökat explosionsartat och nu varnar myndigheter för ett växande parallellsamhälle.
Skatteverkets kontor i Stockholm. Skatteverket utfärdar de flesta samordningsnummer, som nu staten tycks ha tappat kontroll över.
Foto: Kenny Bengtsson / SvD / TT

Det rör sig om drygt 870 000 personer som lever i Sverige med så kallat samordningsnummer, ett slags substitut till personnummer för människor som inte är folkbokförda eller medborgare i Sverige, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Samordningsnumren utfärdas i huvudsak av Skatteverket på begäran av olika myndigheter. Men det finns en rad kryphål i systemet kring dessa, och allt tyder på att detta utnyttjas systematiskt. Samordningsnummer är hett villebråd på en växande marknad. På ryska sajter marknadsförs de som en vara. Priset ligger på någon tusenlapp.

Polisen och Skatteverket larmar nu om att nära hälften av personerna med samordningsnummer inte har styrkt sin identitet. Det finns inte heller några skarpa lagkrav på Skatteverket, Migrationsverket eller Polisen att identiteten ska vara styrkt innan samordningsnummer delas ut.

Ett samordningsnummer begärs skriftligt, och i många fall begärs de “bakvägen”. Detta innebär exempelvis att en påstådd arbetsgivare kan meddela Skatteverket att de redan betalat ut lön till en viss person, och därför behöver den ett samordningsnummer. Då står Skatteverkets beskattningsrätt över statens intresse att få personens identitet styrkt. Ett annat sätt att lura systemet är att köpa en bil på andrahandsmarknaden. När ägarbytet anmäls till Transportstyrelsen som måste registrera det, krävs ett samordningsnummer. Det enda personen behöver göra är maila in id-handlingar till myndigheten.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Ett sticktest som Skatteverket själva gjort på 4000 samordningsnummer visade att 45 procent inte hade styrkt sin identitet. 75 procent av de som fått samordningsnummer och som inte var från EU-länder saknade både arbets -och uppehållstillstånd.

“Vi har ett parallellsamhälle som bara växer och vi har tappat kontrollen över vilka som är här”, som Marit Murphy Handelsberg, civil utredare vid gränspolisen, uttrycker det när hon intervjuas av Dagens Nyheter.

Samordningsnumren infördes år 2000 och nu tickar det parallellsamhälle som inte ens finns med i befolkningsstatistiken mot en miljon människor. Svenska myndigheter vet inte vilka de är, vad de gör och det finns ingen statistik på vilka medborgarskap de uppgett att de har. Svart arbetskraft, organiserad brottslighet och direkta säkerhetshot är bara några av de saker som kan frodas i dessa miljöer.

Så sent som i juni 2016 landade en PM på regeringens bord som efter en utredning föreslog att alla asylsökande skulle tilldelas samordningsnummer. Ambitionen var att förenkla och samordna. Men det är ett sluttande plan som riskerar att skapa ett enormt demografiskt mörkertal, med människor som bokstavligen står utanför samhället och där myndigheter helt saknar kontroll.

När sådant här uppdagas blir svaret från politiken ofta att “Vi har varit naiva” eller “Vi såg det inte komma”. Men i detta läge måste ansvariga politiker rannsaka sig själva. För det är något uppenbart fel med det system man har byggt upp när beskattningsrätten prioriteras över en säkerhetsmässig hygienfaktor som att staten ska veta vilka människor som uppehåller sig i landet.

Läs mer

Sport

KFF: Spelarbetygen efter förlusten i Varberg

Riktigt ojämn insats av KFF. Alla betyg utom högsta delas ut.

Begravningar

Bert Högström

I Mönsterås Skogskapell har begravningsgudstjänst hållits för Bert Högström.

Öland

SMHI nobbar södra Öland: ”Förstår att de är besvikna”

Med en ny solmätare skulle Ölands södra udde slåss om segern.

Förlusten mot Lindome

Magplask för OAIK: ”Går inte att bara ställa ut skorna”

Laget utklassade borta mot Lindome IF.

Nybro

Fler bevakningskameror ska stoppa stöket vid stationen

Kommunen vill sätta upp två till kameror vid stationen i Nybro.

Bilar

Saabentusiasten som bygger sin drömbil: ”Rent nörderi”

”Jag vill bli först i världen.”