Annons

Samhällsproblemen är på Moderaternas sida

Budskapet om ordning behöver kompletteras med hopp för att Moderaterna ska kunna bilda regering.
Ledare • Publicerad 21 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det är ordning och reda när Moderaterna har sitt första stora möte på två år.

Ulf Kristersson öppnar M-stämman i Helsingborg.
Ulf Kristersson öppnar M-stämman i Helsingborg.Foto: Johan Nilsson/TT

Som en passning till ledamöter från ett annat parti – SD – som inte låtit vaccinera sig och till en Coronastrategi som inte varit tillräcklig sträng får alla deltagare, fick utställare och journalister som skulle in på konferenscentrat i Helsingborg visa upp ett covidbevis.

Annons

”Nu får vi ordning på Sverige” är också orden som ramar in den stämma som föregår valåret.

Den passar bra samma dag som Cementa talar om att ransonera cementförsäljningen. För ett oppositionsparti har det sällan varit lättare att peka på stora samhällsproblem; skjutningarna, elbristen och industrins villkor.

Ordning på Sverige-retoriken illustrerar emellertid ett fokus på problem, på en gemensam nämnare mer än på lösningar. Det är ett kaos som ska omvandlas till ordning. Det kan ses som visionslöst inför ett val. Borgerliga regeringar har i Sverige bara tillträtt när de haft en stark idébas. Fälldin på 1970-talet med kampen mot enpartistaten. Carl Bildt med avregleringar och europeisk framstegstanke. Fredrik Reinfeldts med en arbetslinje som omfattade andra än bara traditionellt borgerliga väljare.

”Borgerliga regeringar har i Sverige bara tillträtt när de haft en stark idébas.”

Ju närmare valdagen kommer, desto större är kraven på lösningar. Man frestas att lägga till: Ju närmare valdagen kommer, desto viktigare att markera mot stolligheter från enskilda SD-ledamöter. Inte för att maktpartiets opinionsbildare som vill rycka undan mattan för ett regeringsskifte ska få rätt i sitt ständiga etiketterande utan för att den som vill ha ordning i ett land markerar mot den som uttrycker missaktning mot andra.

Vaccinationsbeviset skulle kunna vara en sådan signal och det är definitivt ett tecken på kulturskillnader. Ett tecken på tilltro till institutioner och på gemensamt ansvar i motsats till populismens ifrågasättanden av både vetenskap och auktoritet.

Om valspråket illustrerar ett M som haft svårt att formulera berättelse bestående av hopp och framtidstro så vände sig Ulf Kristersson i sitt välkomstanförande till de samlade kommunpolitikerna som är stämmans huvudpersoner med personliga beröm för de lokala prestationerna.

Så skapas en god atmosfär även ledamöterna drabbats av en iskall Öresundsblåst och skånskt regn.

Martin Tunström är på plats i Helsingborg.
Martin Tunström är på plats i Helsingborg.

Men det finns också ett politiskt perspektiv med att lyfta fram kommunledningar i Växjö, Stockholm och som Kristerssons betonade, oppositionen i Kalmar. Moderaterna har på nationell nivåsvårt att vinna förtroende i några av vår tids avgörande frågor. Ekonomin väger inte lika tungt som tidigare. Kulturkriget engagerar, men mer på twitter än ute i stugorna.

M-ledda Helsingborg är, underströk Kristersson, årets miljökommun. M-kommuner har bäst företagsklimat. Och i M-regioner är vårdköerna kortare.

Ansvarsetikerna i kommunerna är en styrka. Men de har gång efter annan hamnat i konflikt med övertygelseetikerna, som vill se större skattesänkningar, som talar om alkoholliberaliseringar och som har en naiv syn på arbetskraftsinvandring. Som har svårt att få folkligt stöd. Och därför speglar framlyftandet av kommunmoderaterna både en styrka och svaghet.

I frågor som rör grov kriminalitet, industri och energi förenas dock övertygelse och ansvar i Moderaterna. Och det är också frågor där det är lätt att möta besvikna och osäkra S-väljare i nästa års val. Kombineras ordning och hopp kommer Ulf Kristersson på nästa M-stämma inte bara presenteras som partiledare utan också som statsminister.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons