GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Samhället behöver sunda gemenskaper

Gängkriminella, islamister och nu även Almedalsmördaren. Många våldsverkare kännetecknas av att de hamnat i ett utanförskap som lett dem till att finna mening i våld eller extremistiska miljöer.
Ledare • Publicerad 14 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Polisen förbereder transport av den åtalade Theodor Engström.
Polisen förbereder transport av den åtalade Theodor Engström.Foto: Tim Aro/TT

Att följa rapporteringen från terroristrättegången i Visby – där Almedalsmördaren Theodor Engström står åtalad för både mordet på Ing-Marie Wieselgren och en planerad attack mot Annie Lööf (C) – har varit en hårresande upplevelse.

Beskrivningar av hans detaljerade planering och kartläggning, inklusive en anteckning om att begå en skolmassaker på förskolebarn. Vittnesmål om själva mordet på Wieselgren. Engströms obehagliga ord om hur han ser sig vägledd av ”högre makter.” En redogörelse från Nationellt forensiskt centrum för hur djupt hans jaktpilar hade kunnat penetrera om de kommit till användning. Och alla dessa vapen: knivar, svärd, pilbåge...

En av poliserna som ingrep mot Engström berättar att han inte känner samma stolthet för sin insats jämfört med om det hade varit pågående – kanske hade Wieselgrens liv då kunnat räddas. Men om Engström inte hade stoppats direkt efter mordet, vilken massaker hade han då inte kunna genomföra? De som stoppade Engström är hjältar.

Även om Engströms kopplingar till nazism har tonats ned av både honom själv och av åklagaren visar attacken i Almedalen visar att det hat som finns och de hot som görs måste tas på allvar.

Enligt Rättsmedicinalverkets utredning var Engström påverkad av en allvarlig psykisk störning när mordet begicks. Under rättegången har han själv också återkommande talat om sig själv som en ”spökpojke” fången i en ”spökbur” – en outsider som mobbats under sin skolgång och aldrig riktigt blivit en del av samhället. Någon som drömde om att i stället bli en ”sagopojke” som drar ut på äventyr – i hans makabra tolkning genom sitt dåd.

”Om Engström inte hade stoppats direkt efter mordet, vilken massaker hade han då inte kunna genomföra? De som stoppade Engström är hjältar.”

Han påminner såtillvida åtminstone i viss mån om flera andra gärningsmän under åren. Alltifrån elever som begått skolskjutningar som hämnd efter mobbing, till marginaliserade personer som levt i utanförskap och sedan liksom Engström funnit en förvriden och grym mening – i deras fall via extremistiska grupper som islamism för att sedan radikaliseras i våldsbejakande miljöer. Eller för den delen de våldsromantiker som finns inom incel-sammanhang.

Det hela sätter fingret på inte bara behovet av att ta hat på allvar, och nödvändigheten av säkerhetspådrag på tillställningar som Almedalsveckan. Liksom rättvisa påföljder för den som begår brott.

Men så även, som så ofta har påpekats i debatterna om gängkriminaliteten, behovet av förebyggande åtgärder. Det utanförskap och den ofrivilliga ensamhet som alltför många svenskar lever i – om det så beror på segregation, psykisk ohälsa, eller andra orsaker – bör ej glömmas bort.

Människor har behov av sunda, meningsgivande gemenskaper. Familjen. Församlingen. Föreningen. Sammanhang där man blir sedd, får interagera med andra under vänliga former, och blir en del av något meningsfullt – oavsett om det så är ett jaktlag, ett hobbysällskap eller någon studiecirkel. Författaren Jens Lapidus fick utstå en del hån när han i en text om gängkriminalitet nyligen föreslog att unga vilsna män borde syssla med kampsport i stället, en syssla som premierar odlandet av dygder. Men han var inte helt utan poänger.

Det finns många skäl att värna familjen, de religiösa samfunden, och civilsamhället. Ett av dem är att de utgör just sociala sammanhang som ger mening, binder samman folk och i bästa fall bidrar till integration. Ett socialt kitt. Det är ingen allomfattande universallösning, men däremot en viktig del i den verktygslåda som finns tillhands när det gäller att bygga det goda samhället där alla kan finna sin plats.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.