GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Samarbete i S-retorik och praktik

Åter underströks samarbete i statsministerns regeringsförklaring. Men samtidigt varslar regeringen om att gå sin egen väg när det gäller pensionssystemets framtid.
Ledare • Publicerad onsdag 06:03
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Statsminister Stefan Löfven hyllade som vanligt samarbete i sin regeringsförklaring. Han hänvisade till de politiska reformerna kring 1918 med orden ”Tack vare samarbete kunde Sverige gå framåt”.

Det var en tydlig signal till den opposition som han tidigare dömt ut som ett hot mot demokratin. Nu när det är osäkert om den kommande budgeten får riksdagens stöd önskas istället samarbete och överenskommelser.

Regeringen verkar vilja spräcka pensionsgruppen.
Regeringen verkar vilja spräcka pensionsgruppen.
Foto: Janerik Henriksson/TT

I vart fall om budgeten. För i en annan fråga som hastigt nämndes verkar inte regeringen tveka om att kunan bryta mot samarbetsnormen och de breda överenskommelsernas tradition.

”Regeringen anser att inbetalningarna till pensionssystemet måste öka. Initiativ till det sker i Pensionsgruppen”, läste Stefan Löfven. Det låter som att en samarbetslösning är på gång om höjda pensioner.

Men pensionsgruppen har i själva verket fått något av ett ”erbjudande som den inte kan motstå”. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi meddelade i våras att om partierna i gruppen inte går med på att höja inbetalningarna så kommer Socialdemokraterna ta frågan i valrörelsen.

Nu har frågan lyfts upp på dagordningen. Nu är det i regeringsförklaringen som det framgår att en förändring är på gång.

Även ordet ”inbetalningar” är ett exempel på nyspråk. Det låter tämligen neutralt och tanken är att arbetsgivarna ska kompenseras om pensionsinbetalningarna blir större. Om arbetsgivarna får ökade sociala avgifter ska samtidigt den allmänna löneavgiften sänkas.

I en tidigare promemoria inom regeringskansliet omnämns att intäktsbortfallet för staten därmed blir cirka 21 miljarder kronor. Den allmänna löneavgiften är nämligen namnet till trots en ren skatt. Det finns inga gratis inbetalningar utan kostnaderna återgår till medborgarna. Vad som låter som en gratisreform är i själva verket en kostnad som också ska finansieras.

Klimatet i pensionsgruppen är redan ansträngt sedan regeringen drev igenom sitt pensionstillägg i strid med principen bakom pensionsuppgörelsen, att pensionen ska avgöras av inbetalda avgifter.

”Vad som låter som en gratisreform är i själva verket en kostnad som också ska finansieras.”

Håkan Juholt inledde sin karriär som socialdemokratisk partiordförande med att i sitt första tal åsidosätta den sittande pensionsgruppen med förslaget om att fackföreningsrörelsen skulle utvärdera pensionssystemet i ett ensidigt samarbete med Socialdemokraterna.

Stefan Löfven verkar vilja avsluta sin partiledarkarriär med att sätta en sådan press på gruppen som kan leda till att den spricker för att hans ersättare ska få en valfråga. I våras beställdes också departementet en utredning från en extern byrå om hur inbetalningarna skulle kunna öka - helt utan pensionsgruppens vetskap.

Ett sådant agerande försämrar inte bara det partipolitiska klimatet utan vittnar också om den politiska ambitionen att föra över makt från riksdagen till regeringen i en fråga där de folkvalda genom just gruppen haft ett särskilt inflytande.

Vill Socialdemokraterna avskaffa pensionsgruppen är det rimliga att öppet föra en debatt om dess framtid istället för att spräcka den bakvägen.

I annat fall kommer också ordet samarbete att föras in i nyspråkets ordbok.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.