Annons

Sakpolitik om självmord slår symbolåtgärd om tiggeri

Två presskonferenser. En om ett eventuellt förbud mot tiggeri. En annan om hur självmord bättre kan förebyggas. Två olika inriktningar inom Tidösamarbetet kom upp till ytan.
Ledare • Publicerad onsdag 06:00
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Utredare Emma Henriksson lämnar över suicidanalysutredningen till regeringen.
Utredare Emma Henriksson lämnar över suicidanalysutredningen till regeringen.Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT

Vågen av tiggare som sköljde över Sverige för cirka 10 år sedan är nästan i dag bortglömd. Då upplät inledningsvis flera kommuner som Kalmar mark åt EU-migranterna, trots stark avrådan från regeringens samordnare. Varningar om att tiggare exploaterades av människohandlare ignorerades– ända till polisen knäckte en liga i Växjö som utnyttjat å det grövsta sina rumänska landsmän. Ifrågasättanden om att gåvor till tiggare ledde fram till bättre förhållanden kritiserades hårt, trots att flera svenska kristna hjälporganisationer på plats i Rumänien tydligt markerade att tiggarverksamheten inte var någon utväg.

Med större kunskaper om följderna av tiggeri har verksamheten på det hela taget försvunnit från svenska gator och torg. Allt fler är medvetna om att tiggandet är en fattigdomsfälla. Att få har kontanter i plånboken bidrar också. Signalen till människohandlarna i Rumänien är tydlig. Det lönar sig inte att sända tiggare till Sverige.

Annons

I denna kontext kan det nationella tiggeriförbud som regeringen vill utreda te sig överspelat. Visst kan förhållanden ändras. Men kommuner har redan i dag möjlighet som är juridisk praxis att lokalt förbjuda det lilla tiggeri som förekommer på gator och torg. Rent juridiskt är också frågan om vad ett nationellt förbud skulle innebära. Av direktiven framgår att utredaren ska skriva ett förslag till lagtext även om vederbörande ”oavsett ställningstagande i sak”. Alltså även om utredaren inte tror att ett förbud får effekt ska det ändå föreslås.

Förslaget lär bli tunt. Möjligheten att införa ett långtgående förbud som innehåller straff för tiggaren är nämligen milt uttryckt begränsat. I Förvaltningsrättslig Tidskrift 2/2022 redogör professor Anna-Sara Lind för Europadomstolens fällning av det förbud som införts i Schweiz.

Domstolen lyfter fram utsattheten och sårbarheten hos tiggare och understryker att trenden i Europa är att ”mindre ingripande” åtgärder används mot tiggare som administrativa åtgärder. Den enskildes ”värdighet” och ”rätt till privatliv” ska beaktas av myndigheter och domstolar, enligt avgörandet.

Det vet regeringspartier och tjänstemän om. Men frågan har fått symbolkaraktär för i synnerhet Sverigedemokraterna som till varje pris ska ha fram ett lagförslag. Det finns argument för ett nationellt förbud. Men viljan att straffa utsatta är inte att ha omtanke om den utsatte. Detta är Tidösamarbetets svaga sida.

”En annan ideologisk inriktning manifesterades inom ramen för samma Tidösamarbete på tisdagen när regeringens utredare Emma Henriksson lämnade över Suicidanalysutredningens betänkande till socialminister Jakob Forssmed (KD).”

En annan ideologisk inriktning manifesterades inom ramen för samma Tidösamarbete på tisdagen när regeringens utredare, tidigare toppolitikern i KD Emma Henriksson, lämnade över Suicidanalysutredningens betänkande till socialminister Jakob Forssmed (KD).

Där rymdes ingen symbolpolitik. Tvärtom hade en lång rad förslag om hur det förebyggande arbetet mot självmord ska förbättras mejslats fram. Det rör sig om införandet av en nationell utredningsfunktion och ett krav på att alla självmord bland barn ska utredas.

Även statsminister Ulf Kristersson (M) har uppvisat ett stort och föga uppmärksammat engagemang i denna fråga. Det ger kanske inte tidningsrubriker, twitterflöden eller andra uppdateringar på sociala medier. Som annat arbete för svaga grupper utanför stora organisationer eller utan egen röststyrka kommer det inte att belönas av starka särintressens talespersoner. Men det är politik som politik ska vara. Utan symboler. Med innehåll. För dem som behöver det offentligas och samhällets hjälp.

Hit kan du vända dig för hjälp

Annons

Akut hjälp: Ring 112

Jourhavande präst: Ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Alla dagar 21-06

Jourhavande medmänniska: 08-7021680

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsupplysning och information om närmaste psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177

Minds självmordslinje: Telefon: 90101 dygnet runt. Chatt: mind.se - även för närstående

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons