Annons

Sabuni varslar om uppsägning

I slutet av december ser vi en långsam orientering bort från januariöverenskommelsen från Liberalernas sida.
Ledare • Publicerad 27 december 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Nyamko Sabuni orienterar sig bort från januariöverenskommelsen.
Nyamko Sabuni orienterar sig bort från januariöverenskommelsen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var med svagaste möjliga formulering som Liberalernas ledare Nyamko Sabuni på tredjedag jul kommenterade Januariöverenskommelsens framtid. ”Jag tror inte man ska förvänta sig att det ska uppstå någon typ av januaripartier 2.0”, sade hon och konstaterade att det är svårt att se att det nuvarande regeringssamarbetet fortsätter efter valet.

En partiledares främsta uppdrag är dock att hålla samman ett partis olika grupperingar. I Sabunis fall försvåras uppdraget av att partiet är ett enda stort seminarium bestående av principfasta liberaler som oavsett om de hör till den minimala gruppen frisinnade eller de större fraktionerna med, socialliberaler eller vänsterliberaler har det gemensamt att de ogillar auktoritet ovanifrån. Negativa konsekvenser för partiet bromsar inte kritik mot ledningen, som i Moderaterna eller Socialdemokraterna. I kristider är denna sympatiska partikultur långtifrån optimal. I inget annat parti reses heller så ofta interna avgångskrav mot partiordföranden som i Liberalerna.

Annons

I det perspektivet och med tanke på att januarisamarbetet faktiskt pågår måste L-ledaren budskap förstås. Det är inte fråga om någon tvärvändning, men heller inte fullt så defensivt som många tolkar det.

Januarisamarbetets själva fundament, att enas kring motstånd mot Sverigedemokraterna, ifrågasätts även om Sabuni nu hävdar efterhandskonstruktionen att andemeningen var att också Vänsterpartiet skulle isoleras. De politiska framgångar som Sabuni lyfter fram för Liberalerna ifråga om bland annat skatter liksom kampen mot hedersvåld hade också varit tämligen självklara med en borgerlig regering.

Det vi därmed ser i slutet av december är en långsam orientering bort från januarisamarbetet. Och därmed utkristalliserar sig ett regeringsalternativ i valet 2022 bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Nyamko Sabuni lär rimligen bara rösta för en regering som hon själv sitter i. Med Liberalerna i ett borgerligt lag försvåras avsevärt den för Socialdemokraterna så lyckade strategin 2018 att brunstämpla ett moderatlett regeringsalternativ.

Vännerna av Januariöverenskommelsen, som främst finns på några liberala ledarsidor, påminner lika ofta som gärna om att samarbetet godkändes med stor majoritet på ett partiråd. Fast alternativet för ombuden att säga nej till samverkan med socialdemokraterna tedde sig omöjligt. Partiledaren hade sannolikt fått avgå och partiet hade efter ett valnederlag gått in i en än djupare kris.

Överenskommelsen har för övrigt inte heller fått Sverigedemokraternas eller för övrigt Vänsterpartiets opinionssiffror att dala.

Det har dock blivit konsekvensen för Liberalernas.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons