Annons

Så var det med principerna

Liberalerna som ena dagen ska isolera Sverigedemokraterna använder andra dagen partiet för att få uppmärksamhet.
Ledare • Publicerad 4 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
För Jan Björklund är passivt stöd från SD otänkbart. Men han använder partiet som verktyg för att vinna opinion.
För Jan Björklund är passivt stöd från SD otänkbart. Men han använder partiet som verktyg för att vinna opinion.Foto: Anders Wiklund/TT

Liberalernas kamp mot sjunkande väljaropinion når ett nytt lågvattenmärke. Partiet som de gått över lik för att hålla borta från inflytande, Sverigedemokraterna, ska de nu använda för att få snålskjuts in i rampljuset inför EU-valet. En hög moralisk svansföring passar tydligen bara när man har opinionsmässigt råd med det.

I går bjöd Liberalerna och Sverigedemokraterna in till presskonferens. För att Björklund skulle få säga hur motbjudande han tycker att Sverigedemokraternas bakgrund är? Nej, inför ett samlat pressuppbåd berättar han istället att de nu ska gå samman i ett projekt för att uppbåda mer engagemang inför det stundande EU-valet. Ett upplägg som känns igen från Annie Lööf och Jonas Sjöstedts debatt-turné inför riksdagsvalet 2018.

Annons

Partiledarna ska mötas i minst tre debatter om EU. Jimmie Åkesson sa under presentationen att detta blir en chans för dem båda att prata mer ”visionärt och ideologiskt”.

Det rimliga vore annars att det är EU-kandidater som möter väljarna. Men de anses uppenbarligen vara för okända. Därför ska partiledarna ta över showen.

För Sverigedemokraterna som fortfarande behöver jobba på att normaliseras är varje samarbete med andra riksdagspartier en vinst, särskilt från ett parti som så tydligt gjort en poäng av att distansera sig från dem.

För Liberalerna blir det lite annorlunda. Man vill uppenbarligen profilera sig som Sverigedemokraternas huvudmotståndare och det naturliga valet för alla väljare som ogillar SD. Som om EU-valet står mellan nationalism och federalism.

Dock, att åka på turné med ett parti som man stämplat som ”ett högernationalistiskt parti som är skapat ur den svenska nynazismen” känns knappast som ett förstahandsval. Men det verkar som att det är vad desperationen kräver.

Det sänder dock, minst sagt, tvetydiga signaler till väljarna. När man genom Januariöverenskommelsen tvingade sig själva att släppa fram en socialdemokratiskt ledd regering för att isolera SD, gjorde man det med en moralisk övertygelse om att inte legitimera partiets dunkla ideologi. En skarp kontrast till att med debatt-turnén nu bidra till en plattform där de ska få ”prata mer visionärt och ideologiskt”.

Det blir som att en feminist-ikon förstorar brösten för ett utvik i Playboy. Visst ger det uppmärksamhet, men hur blir det med trovärdigheten?

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons