Så som i Uddevalla

Ledare • Publicerad 7 februari 2006

Vänstern och miljöpartiet slår sina påsar ihop inför kommunalvalet i Uddevalla. Solidariskt Uddevalla kommer skapas av en del vänsterparti, en del miljöparti, somliga delar socialdemokrati och resten så kallade partilösa. I söndags valdes en tillfällig partistyrelse, trots centrala protester från vänsterpartiet.

Solidariskt Uddevalla räknar kallt med att få 25 procent av vänsterns potentiella väljare i kommunen, genom att ta en rejäl bit av socialdemokraternas väljare. Idag sitter socialdemokraterna på 23 av 61 mandat i Uddevalla kommun, så Solidariskt Uddevalla har ett stort underlag att ta av.

Man kan konstatera att vänsterpartiet får kämpa för att hålla samman sina fottrupper. Till saken hör att vänstern i Uddevalla har protesterat mot hur förnyarna har behandlats på senare tid i partiet. Följaktligen bildar man en egen valsamverkan med människor som man kommer överens med. Ännu vet inte vänstern centralt hur man ska hantera den uppkomna situationen.

Själva idén med en valsamverkan är hur som helst inte så dum, speciellt inte för miljöpartiet, som bara har tre mandat i kommunen. Men varför ser vi aldrig denna form av samverkan mellan borgerliga partier? Och nu pratar vi inte om en Allians sammanhållen endast av goda viljor, utan en mer standardiserad samarbetsform.

Tänk när vi kan öppna tidningen och läsa om ”Alliansen i Kalmar”. Vore det inte något?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.