GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så skapade Sverige en ny underklass

Trolleritrick kan inte göra utrikes födda självförsörjande.
Ledare • Publicerad 20 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Magdalena Andersson kan konsten att trolla med siffror, men även om hon vänder på ett helt stenröse ser utsikterna att bryta segregationen dystra ut.
Magdalena Andersson kan konsten att trolla med siffror, men även om hon vänder på ett helt stenröse ser utsikterna att bryta segregationen dystra ut.
Foto: Adam Ihse/TT

”Vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen”. Så sa Magdalena Andersson när hon höll sitt installationstal som ny ordförande för Socialdemokraterna. Andersson slog fast att det finns jobb att göra för den som har invandrat till Sverige och att en högre andel utrikes födda har jobb nu än när Stefan Löfven blev statsminister.

Att trolla med siffror är en konst som många politiker, däribland Magdalena Andersson, behärskar. Men att enbart titta på sysselsättning är inte meningsfullt som mått för att avgöra om utrikes födda lyckas kan försörja sig själva. Enligt SCB:s definition räcker det att man arbetade en timme under mätveckan för att räknas som sysselsatt. Därför är det mer intressant att undersöka självförsörjningsgraden bland utrikes födda.

Förra året släppte Entreprenörskapsforum en rapport som visade att under perioden 1990-2016 var en majoritet av utrikes födda inte självförsörjande. För att mäta självförsörjningsgraden utgick man från hur många som tjänade mer än 12 600 kronor efter skatt i månaden. Om man däremot tittade på sysselsättningsgraden var betydligt fler sysselsatta än självförsörjande. Det visar hur lätt det är att vända statistik till sin fördel och förvrida verkligheten.

Häromveckan publicerade Entreprenörskapsforum en ny rapport på samma tema men med ett annat mått för självförsörjning. Rapporten undersökte hur beroende en person var av det offentliga för sin försörjning, det vill säga skillnaden mellan vad man betalade i inkomstskatt och vad man fick i diverse bidrag under ett års tid. Trots en ny mätmetod kom den fram till samma deprimerande slutsats: majoriteten av de utrikes födda blir aldrig självförsörjande under sin livstid.

”Majoriteten av de utrikes födda blir aldrig självförsörjande under sin livstid.”

Det går alltså inte att hävda att den migration vi har haft till Sverige leder till integration. I stället skapas en underklass utan utsikter att försörja sig själva eller sin familj. Kalla det för Fattigsverige 2.0.

Med tanke på att en betydande andel av de som har kommit hit både saknar nödvändiga språkkunskaper och tillräckligt hög utbildning är det förståeligt att de inte är anställningsbara på den svenska arbetsmarknaden. För att kompensera för den så kallade matchningsproblematiken har regeringar av alla färger försökt med olika subventionerade anställningsformer. Däribland instegsjobb, nystartsjobb, traineejobb, YA-jobb, extratjänster, moderna beredskapsjobb i staten, för att nämna några.

Om de hade fungerat hade betydligt fler utrikes födda varit självförsörjande vid det här laget. Det går att trolla med siffror, men i en avancerad ekonomi som Sveriges går det inte att trolla fram enkla jobb.

Magdalena Andersson kan vända på ett helt stenrös. Det kommer inte att ändra på det faktum att utsikterna för att bryta segregationen och stoppa det nya Fattigsverige ser dystra ut, något som också borde påverka utformningen av svensk migrationspolitik.

Naomi Abramowicz
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.