GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

S-regeringen passiv i integrationsfrågan

Tomma ord och tunnor skramlar mest. Språk- och samhällskunskapskrav för invandrare hade redan kunnat vara verklighet. Istället tillsätter nu den socialdemokratiska regeringen ytterligare en utredning.
Ledare • Publicerad 23 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Har vi hört det förut? De som invandrar till Sverige ska mötas av krav och förväntningar, göra sig anställningsbara och själva ta och även ges chansen att komma in i det svenska samhället. Språk- och samhällskunskapskrav ska vara ett minimum för att kunna leva i Sverige.

Den retoriken upprepades av integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) under gårdagens pressträff angående att regeringen nu tillsätter ytterligare en utredning om krav för permanenta uppehållstillstånd.

Skälet till att dessa krav inte är plats sedan lång tid tillbaka är S-regeringens passivitet. Regeringen har duckat för frågorna, skjutit dem framför sig och uppvisat en total oförmåga att fatta beslut.

”Regeringen har för duckat frågorna, skjutit dem framför sig och uppvisat en total oförmåga att fatta beslut.”

Konsekvensen av denna underlåtenhet, och att Socialdemokraterna haft foten på bromsen, är att utvecklingen gått åt fel håll. Integrationen har misslyckats på många punkter samt för ett alltför stort antal människor och segregationen trasar sönder landet, något Delegationen mot segregation (Delmos) visar i en ny rapport. De handlar om parallellsamhällen, utanförskap, bidragsberoende, fusk och kriminalitet. Listan kan tyvärr göras väldigt lång när vi skriver år 2022.

Socialdemokraterna hade som vallöfte 2018 att införa språkplikt för asylsökande, för att de nyanlända skulle göra sig anställningsbara. Retoriken var densamma då som nu. Vad hände? Ingenting. Och år 2019 tillsattes en utredning i samma fråga som regeringen nu vill utreda igen. Detta trots att den utredningen, ”Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap”, presenterades den 13 januari i år.

Utrikesfödda med dåliga språkkunskaper står allt längre från arbetsmarknaden. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Utrikesfödda med dåliga språkkunskaper står allt längre från arbetsmarknaden. Foto: Fredrik Sandberg / TTFoto: Fredrik Sandberg/TT

I regeringens proposition ”Ändrade regler i utlänningslagen” år 2020 lämnade regeringen även att förslag på att krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap bör gälla för att erhålla permanent uppehållstillstånd. Vad hände? Ingenting. Regeringen avsåg att återkomma med ett författningsförslag i frågan, men så skedde inte.

Den blocköverskridande migrationskommittén föreslog år 2020 krav på svenska och samhällskunskap för att beviljas permanent uppehållstillstånd. Migrationskommittén gav förslag på förändrad lagstiftning. Vad hände? Ingenting.

Istället ”bidde” det två år senare ytterligare en utredning. En utredning som återigen ska analysera de författningsfrågor som redan adresserats i tidigare utredning och i migrationskommittén. S-regeringen skjuter således än en gång samhällsproblemens lösning på framtiden, då utredningen ska presenteras efter valet – nästa år. Fortsatt passivitet, således.

Så ser facit ut efter de senaste åtta åren med S-ledda regeringar. I september behöver väljarna dra den självklara slutsatsen: en sådan regering kommer inte leverera nästa mandatperiod heller. Nota bene: den rödgröna regeringen Löfven tillsatte inte ens en integrationsminister efter valet år 2014. Så valhänt har Socialdemokraterna nedprioriterat och (miss)skött en av Sveriges ödesfrågor.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.