GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

S-oppositionen sågar sig själv

Den borgerliga regeringens skattesänkning är bara ett resultat av det höjda prisbasbeloppet – något som den föregående socialdemokratiska regeringen tog det formella beslutet om att höja.
Ledare • Publicerad 15 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
I opposition har Magdalena Anderssons parti fått ett annat perspektiv.
I opposition har Magdalena Anderssons parti fått ett annat perspektiv.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trots all dess kritik av populism och alternativa fakta är det uppenbarligen inte något som Socialdemokraterna drar sig för att begagna vid behov. Sedan den borgerliga mitten-höger-regeringen presenterade sin budget har partiet och flera av dess ledande företrädare återkommande drivit ett spinn om hur ”Sverigedemokraterna och högerregeringen” sänker skatten för höginkomsttagare – något man gärna kontrasterar mot hur sänkningen av drivmedelsskatten i ett svek mot ”vanligt folk” blev lägre än hur det lät i valrörelsen.

Partiet lyfter frågan på Facebook, partiledaren Magdalena Andersson har redan gjort flera inlägg om saken på Instagram, och i Dagens industri gav partiets ekonomisk-politiske talesman Mikael Damberg ut med kritik om att det är ”orimligt”.

Utöver att försöka konstruera något slags konflikt mellan folket och samhällseliten – ett försök att skapa splittring, i kontrast till regeringens uttalade ambition att samla och ena landet – ger Socialdemokraterna återigen uttryck för samma osakliga syn på formaliabeslut som under valrörelsen.

Då hette det att den socialdemokratiska regeringen höjde pensioner och studiemedel för att skydda svenskarna i en ekonomiskt orolig tid. Som vore det resultatet av någon reform från Socialdemokraternas sida. När det i själva verket handlade om att garantipensionen och studiemedlet automatiskt höjdes i och med Statistiska Centralbyråns årliga uppräkning av prisbasbeloppet, vilket är kopplat till inflationen. Regeringens roll var att ta ett formaliabeslut i frågan.

”Det handlar alltså inte om något slags borgerlig agenda för att gynna ”de rika”, som man skulle kunna tro om man lyssnar på Socialdemokraterna.”

Denna årliga automatiska uppräkning av prisbasbeloppet är inte bara anledning till att dessa statliga bidrag höjs. Den påverkar också brytpunkten för den statliga inkomstskatten. Även en sådan höjning sker automatiskt varje år, men blir just i år större än vanligt på grund av inflationen. Det handlar alltså inte om något slags borgerlig agenda för att gynna ”de rika”, som man skulle kunna tro om man lyssnar på Socialdemokraterna.

Vad Socialdemokraterna inte tycks vilja kännas vid är att S-regeringen så sent som i september själv var delaktig i denna skattesänkning för höginkomsttagare, i och med beslutet om det höjda prisbasbeloppet. Men vad som för två månader sedan alltså var en del i en satsning för att skydda Sverige i en orolig tid skulle alltså nu vara en orimlighet och ett gynnade av rika på vanligt folks bekostnad. Först tar man åt sig äran för det höjda prisbasbeloppet, sedan är det en orimlighet.

För att citera en viss liberal ministers ord om sitt eget parti så sa Socialdemokraterna en sak innan valet, och en annan sak nu efter valet. Skillnaden är förstås att Socialdemokraterna sedan dess har hamnat i opposition. Då passar det sig minsann.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.