GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

S-ministrarnas populism ovärdig

Man borde kunna förvänta sig mer från regeringsföreträdare än att de jämför oppositionen med en röta, eller går till personangrepp mot journalister.
Ledare • Publicerad 9 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Den populistiska ådra som Juholt gav uttryck för finns än kvar i S.
Den populistiska ådra som Juholt gav uttryck för finns än kvar i S.Foto: Christine Olsson/TT

Det har börjat bli något av en standardanklagelse från socialdemokratiskt håll att misstänkliggöra den borgerliga oppositionen. Försöken att klumpa ihop borgerliga partier, politiker, opinionsbildare och skribenter med den radikala populism som växt sig starkare på fler håll i världen har redan hunnit bli gammal skåpmat – men samma toner lär väl trots det fortsätta surras fram av de socialdemokratiska representanternas kör.

Ironiskt nog, med just dessa anklagelser i åtanke, är att det inte sällan är Socialdemokraterna själva som anammar just delar av populismens retorik och metoder. ”Den som sa det han var det”, som barn brukar påpeka.

Det var Socialdemokraternas tidigare partiledare, den Oskarshamnsbördige Håkan Juholt, som redan för snart tio år sedan talade om eliters maktkoncentration i Stockholm som ett ”klägg” – ”en smet av makthavare inom media och politik”, som han beskrev det.

Ett synsätt och en beskrivning som är slående lik den som USA:s tidigare president Donald Trump lanserade under sin valrörelse 2016, med talet om Washington som ett ”träsk” av en korrupt elit som behövde rensas bort.

Under Europaparlamentsvalet 2019 var det LO som körde kampanjen ”Ta tillbaka kontrollen!” – samma politiska slagord som användes av Brexit-förespråkarna inför Storbritanniens omröstning om landets EU-medlemskap 2016.

”Ett synsätt och en beskrivning som är slående lik den som USA:s tidigare president Donald Trump lanserade.”

Och takterna håller fortfarande i sig. På sociala medier har flera ledande socialdemokrater på senare år gjort sig ökända för sina beteenden, något som blev aktuellt inte minst under förra veckan. Justitieminister Morgan Johansson (S) fick bred och tung kritik för hur han under veckan tycktes föredra att skriva på twitter än att ställa upp på debatter i tv, samtidigt som han på samma sociala plattform gick till ohederliga personangrepp mot journalister. Något som påminner inte så lite om hur Donald Trump på sin tid föredrog att tillbringa sin tid.

Den populistiska ådran hos delar av socialdemokratin ger sig inte bara tillkänna på internet. Även i traditionell media märks den av. Just förra veckan gick försvarsminister Peter Hultqvist (S) likaledes till angrepp som lika gärna hade kunnat sägas av en radikal vänsterpopulist. I detta fall får det sägas vara en särskild besvikelse; just försvarsministern hör till de socialdemokrater som annars brukar åtnjuta större respekt bland försvarsvänliga borgerliga.

I tidningen Dala-Demokraten (2/8) kunde man läsa försvarsministerns ord om hur det nu är ”pay back time” i Sverige för ”rika”, och ”höger-Sverige” beskrivs som ”ett allvarligt samhällsproblem, närmast att jämföras med en röta.” Han drar sig i samma text inte ens för att referera Karl den elftes reduktion på 1600-talet då staten konfiskerade stora delar av adelns jordegendom.

Ett hotfullt och stigmatiserande tonläge som man inte hade väntat sig från en minister i Sveriges regering, allra minst en sådan som Hultqvist.

I flera års tid har ledande socialdemokrater alltmer börjat anamma populistiska metoder och retorik. Samtidigt som man hycklande nog varnar för detsamma och försöker måla upp borgerligheten som just populismens dörrmattor.

Att aktivister i en valrörelse ibland överdriver må väl förlåtas. Men från regeringsföreträdare borde man kunna förvänta sig bättre. Och valrörelsen har inte ens börjat.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.