GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ryck upp korruptionens rötter

Sverige har halkat efter sina nordiska grannar och Statskontoret ska nu kartlägga korruptionen inom kommuner och regioner.
Ledare • Publicerad 23 juli 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Beskrivningen som civilminister Ida Karkiainen (S) gav när hon meddelade att Statskontoret har fått i uppdrag att ta fram en helhetsbild av hur utbredd korruptionen är i landet utelämnade ett viktigt memento. Det är förvisso sant att Sverige i olika rankningar framstår som ett land med låg nivå av korruption, men civilministern glömde nämna det oroväckande faktum att vår nation halkat efter våra nordiska grannar.

Den svenska korruption kan handla om vänskapskorruption, jäv, affärsuppgörelser, tillsättningar av tjänster och om att affärskritisk verksamhet läcker ut. Inom offentlig sektor kan det även exempelvis röra sig om underlåtenhet att utföra en åtgärd – av skäl som släktband eller hot –; att titta åt ett annat håll.

Ärlighet varar längst.Foto: Vilhelm Stokstad / TT.
Ärlighet varar längst.Foto: Vilhelm Stokstad / TT.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Den negativa trenden har pågått ett tag. Det senaste så kallade korruptionsindex (Corruption Perceptions Index, CPI) från Transparency International, som rör året 2021, visar att Danmark, Finland och Norge placerar sig före Sverige.

Sverige ligger nu på sjätte plats, våra grannländer placerar sig inom topp fem med Danmark på första plats. Ser man till de poäng som tilldelats Sverige och gör en jämförelse över tid, kan man konstatera att Sverige under de senaste åren har haft en något lägre nivå än tidigare under det senaste decenniet. Utvecklingen är tydlig: Sverige tappar.

”Det är nämligen en besk medicin att inse att det som var självklart i Sverige tidigare – öppenhet, tillit, plikt och ärlighet ¬ inte längre är det.”

Ulrik Åshuvud, ordförande i Transparency International Sverige, har pekat på att regeringens handlingsplan mot korruption 2021-2023 saknar konkreta handlingar och enbart är riktad till offentlig sektor. Han har även lyft fram Finlands modell för offentliga upphandlingar som en förebild, landet har öppna register där alla kan se vilka som har fått ett kontrakt. Sverige släpar efter.

Transparency International Sverige har uttalat sig positivt om den promemoria om en effektivare upphandlingstillsyn, som presenterades tidigare i år (Ds. 2022:5). I promemorian föreslås bland annat att Konkurrensverket får utökade sanktions- och utredningsmöjligheter.

Organisationen Transparency International Sverige understryker dock att det avgörande är öppenhetsprincipen, men att det i dag finns brister i hur data och information i praktiken görs tillgänglig för allmänheten och för andra upphandlande myndigheter. Ett av organisationens förslag är att Sverige ska utveckla ett upphandlingsregister i likhet med det som finns i Finland.

Regeringen gör således för lite och för sent. Åtgärderna är välkomna, men behöver vässas ytterligare. Ett hinder för det är den svenska självbilden. Det är nämligen en besk medicin att inse att det som var självklart i Sverige tidigare – öppenhet, tillit, plikt och ärlighet – inte längre är det.

Av frukten känner man trädet, som Nya testamentet lär. Ett dåligt träd måste ansas och beskäras, ibland behöver större grenar tas bort och ett ruttet träd huggas ned. Korruptionen får inte slå rot i Sverige.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.