Annons

Rösta inte på dem som lovar fritt museiinträde!

Ledare • Publicerad 7 september 2006

Nu har ett antal partier sagt att det ska bli fritt inträde på länsmuseet i Kalmar om de vinner valet. Det är väl ett vallöfte så gott som något i dessa slutspurtens dagar. Men är det bra? Eller ska vi se till att rösta på de partier som inte lovat det?

Ett första moment – i det mänskliga samhället kostar det mesta. Frågan är bara vem som betalar.

Annons

Säger någon att ett museibesök ska vara ”gratis” vet vi en sak – det är vi alla som betalar dem. Genom kommunalskatterna, via landstingsskatten och via olika statsskatter. Vad de partier som nu lovar egentligen säger, är att alla ska betala, alldeles oavsett om de vill besöka länsmuseet eller ej.

Sedan är det ju upp till oss själva att bedöma om det är bra eller dåligt att tvinga av alla pengar för att några ska gå på museum utan att betala själva. Tydligen tror åtminstone vänstern, socialdemokraterna och kristdemokraterna att de kulturintresserade ska bli mer engagerade än de som, kanske med samma rätt, är helt ointresserade.

En sak är dock säker. Berövar man länsmuseet möjligheten att få intäkter från biljettförsäljning så hamnar det helt i händerna på politikers godtycke. Och det är knappast bra för det kulturarv som förvaltas och utvecklas.

I dag är det nämligen trend att det ska ske väldigt mycket på museer som för många är av ganska främmande karaktär. De håller på att bli arenor för politisk diskussion och försök att gå över gränser. Ett exempel är Historiska museet, nu väl mest känt för pappersbåten på den blodröda sjön som fick Israels ambassadör att gå i spinn.

Det är det slags trendighet som framför allt vänstern tycker är bra. Inte så mycket damm, mer av opinionsbildning. I synnerhet när den sker på skattebetalarnas bekostnad.

Ett hot är också att kulturarvet med denna förändring allt mer ordnas in som delar av länets besöksindustri. Museerna blir det som ska dra människor som sedan gynnar det lokala näringslivet.

Vill vi ha någorlunda självständiga kulturinstitutioneri vårt län, med resurser att vara centra för kunskapssökande och fördjupning, då är det grundläggande att de disponerar åtminstone några ickepolitiska pengar.

Så de som vill värna vårt kulturarv bör nog rösta på de partier som tycker att vi även framgent ska betala några tjugor när vi besöker Kronanutställningen, exempelvis.

Per Dahl
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons