Romson ute och cyklar i Visby

Ledare • Publicerad 3 juli 2012

Sänk momsen för skomakare och cykelreparatörer! Så löd Åsa Romsons budskap vid presskonferensen i Visby. Inte mycket nytt under den strålande solen med andra ord när Miljöpartiet inledde sin dag i Almedalsveckan. Med riktade skattesänkningar ska vi förmås att låta laga våra gamla grejer istället för att köpa nya. Något som rimmar illa med partiets påstådda vurm för ny och miljövänligare teknik. Hade man tillämpat miljöpartiets lagningsfilosofi på bilparken hade vi haft en situation likt den på Kuba med idel fordon från 1950-talet. Knappast att föredra ur miljöhänseende.

Efter pressträffen lät sig Romson fotograferas i en cykelverkstad och deklarerade att cykeln är ett utmärkt transportslag i Visby. Det är hon förmodligen ensam om att tycka. Kombinationen av branta backar och kullerstensgator gör förmodligen Visby till en av de minst cykelvänliga städerna i landet.

Miljöpartiets ambitioner är som alltid lovvärda, de vill rädda jorden och mänskligheten från undergång. Det är när de politiska förslagen skall formuleras som det börjar slira. Partiet, som på senare år alltmer velat framställa sig som ett liberalt alternativ, måste göra upp med sina tillväxtfientliga och paternalistiska tendenser. Det är trots allt genom tillväxt och välstånd som miljöproblemen kan mötas.

LAJ

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.