Ledare • Publicerad 22 februari 2006

Idag börjar det första borgerliga konventet som någonsin har genomförts i Sverige. Låt oss också hoppas att det är den första i en lång rad av liknande konvent. Borgerligheten behöver prata sig samman och bli mer av ett lag, dels för att stärka sig inåt, dels för att demonstrera enighet utåt. På det finns inget att förlora, tvärtom.

Lars Leijonborg verkar dessutom har fixat snacket och mediernas uppmärksamhet både inför och under konventet. Gårdagens förslag kring en valallians med gemensamt namn men fyra olika listor, rör om grytan lagom till den gemensamma kraftsamlingen.

Och i sak har ju Leijonborg otvivelaktigt rätt. Det är dags att öka pressen inför valet. De senaste månaderna har alliansen tappat både fart och initiativförmåga, vilket borgerligheten verkligen inte har råd med. Det är dessutom dags att markera både för väljare och politiska motståndare att det här valet tas på ett så synnerligt allvar, att man är beredd till extra kraftansträngningar för att vinna.

Därför är också de andra partiledarnas ryggmärgsreflexer lite tråkiga. Varken Maud Olofsson, Fredrik Reinfeldt eller Göran Hägglund nappar på förslaget utan avvisar det med förklaringar om att teknikaliteter inte ska få sinka valarbetet, och att väljarna och gräsrötterna måste vara med på vagnen. Må så vara. Det är argument värda att respektera.

Men hade det inte varit betydligt roligare att få knäppa vänsterkartellen rejält på näsan med en gemensam valallians? Det hade skulle åtminstone bräckt ett av socialdemokratins mest tjatiga argument, att borgerligheten inte kan hålla sams. Den bilden av splittring måste tvättas bort en gång för alla om borgerligheten ska ha en chans nu och i kommande val.

Å andra sidan Leijonborgs utspel kanske inte alls var menat som ett utspel i vanlig mening, utan mest som en väderballong för att kolla vartåt väljarvinden blåser. Och för att kolla hur snacket kring förslaget kommer gå på konventet.

En sak är säker. Det samarbete som alliansen nu inlett aldrig har varit tätare. Konventet signalerar därmed också, att matchen den här gången inte kommer vinnas på walk-over.

Det tackar vi för.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.