GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Riktigt sviniga vildsvin

Problemen med vildsvin eskalerar. Det är bråttom att sköta jakten och avsättningen för köttet bättre.
Ledare • Publicerad 24 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Att döma av denna relief från Kalmar slott var vildsvin inte heller super-populära på 1500-talet.
Att döma av denna relief från Kalmar slott var vildsvin inte heller super-populära på 1500-talet.
Foto: Pressbild

Bara hittills i år har vildsvin orsakat nästan 2000 olyckor i trafiken, och då är ändå höstmånaderna de som brukar vara värst. Att ett stort djur plötsligt hoppar framför bilen i mörkret är ett trauma även de gånger bilisten inte skadas fysiskt. Försäkringsbolaget If varnar särskilt bilförare i Kalmar län och Kronoberg och konstaterar att skador på bilen av vildsvin är dyrare än både Älg-skador och rådjurs-skador.

Vildsvinens framfart i jordbruket är brutal. Kalmar län har en av de största arealerna med majsodling, men flera rådgivare manar sedan en tid tillbaka sina klienter att minska den andelen eftersom majs är extra utsatt för vildsvin.

Men majs är långt ifrån den enda grödan som står på menyn och 2020 förstördes totalt 85 400 ton spannmål av vildsvin, vilket är en fördubbling i jämförelse med 2014 då mätningen senast utfördes. En tredjedel av tillfrågade lantbrukare menar att viltskadorna påverkar vad de väljer att odla.

Redan för fem år sedan konstaterade SLU att vildsvinen orsakade skador till en kostnad av 1 miljard. Sedan dess har problematiken och därmed troligen också kostnaderna förvärrats avsevärt.

Ur smittskyddssynpunkt är vildsvinen också ett orosmoln. När den allvarliga virussjukdomen Afrikansk svinpest sprider sig i Europa är en massiv vildsvinsstam såsom den svenska en absolut mardröm. Om smittan kommer in på riktigt i svenska grisstall blir självförsörjningen av livsmedel lidande.

Men vildsvinen påverkar även de som inte kör bil eller driver jordbruk. Förra året tvingades flera suggor och galtar skjutas i bostadsområden i Nybro, och förödelsen som svinen orsakar i privatpersoners trädgårdar blir en tråkig påminnelse om en viltförvaltning utom kontroll. ”Hela trädgården är uppgrävd av vildsvin, så här illa har det aldrig varit tidigare.” konstaterar 90-årige Stig Lagstedt när han intervjuas av Barometern vid sin sommarstuga i Lilla Kärrhult.

Problemet med vildsvin har gått segt att åtgärda, trots att trenden i flera år varit allvarlig. Jägare vill inte skjuta fler vildsvin än de har avsättning av köttet från. En enkätundersökning från Jordbruksverket visar att efterfrågan på vildsvinskött är generellt hög, men att det samtidigt importeras förvånande stor andel på grund av att steget från jägare till konsument är för långt. Ett marknadsmisslyckande.

”Problemet med vildsvin har gått segt att åtgärda, trots att trenden i flera år varit allvarlig”

Förra året gav regeringen därför fyra myndigheter i uppdrag att öka tillgången på vildsvinskött till konsumenterna. Det var Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Länsstyrelsen i Kronobergs län. De ska bland annat förenkla för småskalig försäljning av köttet, uppmuntra offentlig bespisning att köpa in köttet, utreda system för subventioner till trikin- och cesiumprover, fixa ett IT-system för registrering av jägare som säljer vildsvinskött och också underlätta den geografiska spårbarheten.

Kristdemokraterna, som är ett av de mest aktiva partierna i vildsvinsfrågan, vill gå längre och bland annat göra det skattefritt att sälja vildsvinskött upp till 45 000 kr.

Alla lösningar som hittills är föreslagna är en uppmuntran till att få till en fungerande marknad som ska lösa vildsvinsplågan. Det får inte misslyckas och sedan falla mellan stolarna. Det bör finnas en tydlig tidsgräns satt på när stammen ska ha minskat väsentligt, annars behöver hårdare tag krävas.

Eskalerande trafikolyckor, skördebortfall och smittspridning av allvarliga virussjukdomar är inget att leka med.

Ester Hertegård

Ester HertegårdSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.