GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Riktiga borgare värnar folkbildning

Inställningen till folkhögskolor säger mycket om partierna.
Ledare • Publicerad 10 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I förhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om den budget som sedan fick riksdagens stöd drog SD det kortaste strået. Det förvånar inte. Partiets politikutveckling har varit svag. SD:s förhandlare hade inte mycket att komma med.

Det visar sig nu också att Kristdemokraterna stoppade SD:s förslag att minska anslagen till folkhögskolorna. Det är en principfråga av symboliskt stort intresse.

Biskops Arnö Folkhögskola. Folkhögskolorna erbjuder ett viktigt alternativ till kommunernas vuxenutbildning.
Biskops Arnö Folkhögskola. Folkhögskolorna erbjuder ett viktigt alternativ till kommunernas vuxenutbildning.Foto: Ali Lorestani/TT

Att det finns befogad kritik mot folkbildningen är sant. Det muslimska studieförbundet Ibn Rushd har återkommande fått hård kritik. I Stockholm har mer etablerade studieförbund anklagats för omfattande fusk i förorterna. Aktivism på folkhögskolor som inte kan anses gå i linje med kunskapsmål finns det också anledning att uppmärksamma.

Men det gäller också att se hur ursprungligen ideella krafter ger energi när det gäller folkbildning. De bidrar till alternativ, valfrihet och det finns en historia av att arbeta med elever som har särskilda behov.

SD vill att folkhögskolornas gymnasieliknande utbildningar förs över till den kommunala vuxenutbildningen. Det vore att kommunalisera en del av de mer fria samhällssfärerna. Den offentliga makten görs större.

”Å ena sidan SD:s vurm för stat och kommun å andra sidan Kristdemokraternas civilsamhälle.”

Å ena sidan SD:s vurm för stat och kommun å andra sidan Kristdemokraternas civilsamhälle. Och så finns Moderaternas traditionella värnande av professionalism med i bilden. Dock rymmer också Moderaterna ett brett folkbildningsarv med ett eget studieförbund som Medborgarskolan.

Samtidigt kan frågan ställas varför folkhögskolorna med dess idégrund och alternativa driftsformer så ofta hyllas i svensk debatt medan idéburna friskolor inte åtnjuter samma popularitet.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.