GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Respekten för skattebetalarnas pengar måste värnas

SKR borde föregå med gott exempel.
Ledare • Publicerad 28 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Byggnaden i centrala Stockholm som SKR vill riva för att bygga nya lyxiga lokaler.
Byggnaden i centrala Stockholm som SKR vill riva för att bygga nya lyxiga lokaler.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) planerar att bygga nya stora kontor och konferenslokaler centralt i Stockholm. Det låter dyrt, tänker nog många. Exakt hur dyrt är det dock bara några få invigda i SKR som vet. Trots att skattebetalarna står för notan så får de inte reda på hur mycket som nu ska gå till lokalkostnader. Det minskar förtroendet för organisationen.

Branschtidningen Fastighetsvärlden beräknade kostnaderna för nya huvudkontoret till 2 miljarder kronor, men det är en värdering som troligen stigit sedan dess.

När Svt gör ett reportage om händelsen intervjuar de en känd professor i nationalekonomi, Lars Calmfors, som konstaterar det som borde vara uppenbart ”Om man har ont om pengar ska man prioritera kärnverksamheten”. Så sant som det var sagt.

”Om man har ont om pengar ska man prioritera kärnverksamheten”

Trygghet på gator och torg, vård, skola och en för många kommuner dyr integration av nyanlända är bara några av de stora och viktiga kostnader som skattebetalare axlar. För en vanlig polis eller sjuksköterska går mer än halva lönen bort i skatt och andra avgifter. Många tycker att det är ok - så länge pengarna används vettigt.

Tyvärr finns alldeles för många exempel på rent slöseri. Trots att de flesta kommunerna i Sverige inte har råd att finansiera sig själva utan hjälp från utjämningssystemet spenderar vissa kommunledningar pengar som om de vore sultaner i små rika oljeländer.

En utomhus-soffa för 12 miljoner, skatesamordnare, kommunala podar, oproportioneligt dyr konst och underprisföräljningar av fastigheter och mark är bara några få av alldeles för många exempel.

Skattebetalarnas pengar är värda mer respekt än så. Det är pengar som mer eller mindre frivilligt samlas in från personer som dag ut och dag in sliter för att försörja vår gemensamma välfärd. Det minsta man kan begära är att det åtminstone går att granska vad pengarna gått till. Därav finns både upphandlingsregler och offentlighetsprincip.

På SKR:s hemsida står att kostnaden för den egna organisationen bara motsvarar ca 20 kr per betalande medborgare. Men det är samtidigt ett påstående som är svårt att kontrollera. Organisationen, som alltså inte är en myndighet, omfattas inte av offentlighetsprincipen.

Trots att SKR tar större och större utrymme som talesperson för sina medlemmar, kommunerna och regionerna, så är det en ganska sluten organisation. Det har varit ok så länge de agerar föredömligt, men i och med nya kontorsbygget fallerar fasaden. Att köpa en fastighet på dyraste platsen i hela Sverige för att riva och bygga nytt är knappast att agera föredömligt för kommuner som redan har svårt att hålla i plånboken.

Att vara ett föredöme i det här läget vore att köpa eller hyra lokaler någonstans där det går att hitta för en billigare peng. Eller åtminstone redovisa hur mycket det kostar och försvara det inför sina välgörare.

Ester Hertegård

Ester HertegårdSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.