unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Replik: Det handlar inte om att öka köttproduktion och matsvinn

Kan vi omvandla det biologiska avfallet till drivmedel har vi gjort en stor satsning för miljön, skriver Hannele Johansson, Biogas Sydost, i ett genmäle till ledarsidan.
Oavsett framtidens köttkonsumtion måste dagens slakteriavfall tas om hand.
Oavsett framtidens köttkonsumtion måste dagens slakteriavfall tas om hand.
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I en artikel på Barometerns ledarsida den 8 februari skriver Ester Hedin om de motsägelsefulla målen att öka produktionen av biogas från gödsel samt mat- och slakteriavfall samtidigt som ambitionen är att minska köttkonsumtionen och matsvinnet. Vi vill försöka klargöra sambanden i svaret nedan.

Transportsektorn står för de största utsläppen och är det största hindret om vi ska nå målet om en fossilbränslefri region 2030. Vi har idag inte ett alternativ till fossila drivmedel utan måste lära oss att leva med mångfalden. Här har biogasen en viktig roll.

I sydöstra Sverige finns särskild goda förutsättningar för biogasproduktion. Kalmar län, som är en stor livsmedelsproducent, har den enskilt största potentialen. Trots det används idag endast en bråkdel av den råvara som finns, ca 15 %. Det handlar alltså inte om att öka vare sig köttproduktionen eller matsvinnet utan att ta hand om det avfall som redan finns i form av gödsel, mat- och slakteriavfall samt slam från avloppsreningsverk.

Reduktionen av växthusgasutsläpp är den i särklass största nyttan man får när man använder biogas. Men lokalproducerad biogas bidrar även till ökad försörjningstrygghet och sysselsättning samt möjliggör en expansion av det ekologiska jordbruket.

Biomarknadsutredningen, som nu är ute på remiss, föreslår att Sverige år 2030 ska ha en produktion av 10 TWh biogas per år. Idag ligger produktionen på ca 2,1 TWh/år. För att lyckas med denna markanta ökning föreslås att ett stöd med syfte att gynna ny teknikutveckling inom området tas fram.

Hur mycket kött vi kommer att äta i framtiden vet vi inte idag. Vi vet inte heller vilka råvaror eller tekniker som kommer att slå igenom bara att det pågår forskning inom området. Det vi vet är att vi har en stor mängd avfall som vi måste ta hand om. Att minska mängden avfall är ett sätt, att använda det som insatsvara i en annan industri är ett annat. Kan vi omvandla det biologiska avfallet till drivmedel har vi gjort en stor satsning för miljön.

Hannele Johansson

Projektledare, Biogas Sydost

Läs mer

Tips: Lekfull men allvarlig föreställning, bokfest och efterlängtad sport

Bäst just nu

Tips: Lekfull men allvarlig föreställning, bokfest och efterlängtad sport

Kulturredaktionens skribenter tipsar om vad de tycker är bäst just nu.

Odlingslotterna blir fråga på fullmäktige

Kalmar

Odlingslotterna blir fråga på fullmäktige

Hundar på kyrkogårdarna och simhallen andra ärenden på höstens första möte.

Lena Einhorn verkar vilja rädda det judiska folkets bibliska historia, snarare än att bidra till en vettig vetenskaplig diskussion.

Kultur

Lena Einhorn kokar soppa på en spik i sin nya bok

Författaren letar efter sanningen mellan raderna men det står inget där, skriver en skeptisk Mikael R Karlsson.

Författaren, kulturdebattören och journalisten Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken "Övergivenheten”, om ett judiskt arv att återerövra.

Kultur

Elisabeth Åsbrink samlar judiska släktminnen till en stark historia om kärlek och hat

”Övergivenheten” skildrar en familj i skuggan av antisemitism och rotlöshet.

Donia Saleh

Kultur

Boklistan: Debutroman om systerskap går upp i topp

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu.

De varnar för okänd sjukdom – drabbar tusentals svenskar

Kalmar

De varnar för okänd sjukdom – drabbar tusentals svenskar

”Att testa sig om man har misstankar är A och O.”