Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regionen förtjänar statsministerns beröm

Fakta är att Region Kalmar ligger bra till i vaccinationsstatistiken, skriver länets socialdemokratiska regionråd.
Statsminister Stefan Löfven gästar regionen digitalt.
Statsminister Stefan Löfven gästar regionen digitalt.
Foto: Skärmdump
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

Barometern-OT uppmärksammade på torsdagen statsminister Stefan Löfvens (S) digitala besök i länet. Under besöket berömde statsministern regionen och medarbetarna för det arbete som de har åstadkommit under pandemin och vaccineringen. Tidningen menar att detta beror på partipolitisk tillhörighet. Fakta är att det helt enkelt beror på att vaccinationsarbetet, utefter givna förutsättningar, går mycket bra i Region Kalmar län. Detta tack vare medarbetarnas insatser i både kommuner och regionen.

Tidningen menar att de goda resultaten beror på att åldersstrukturen i länet innebär att vi får till oss förhållandevis fler doser än andra regioner. Det intressanta i sammanhanget är snarare vad vi gör med doserna. I Region Kalmar län har vi sett till att sätta doserna i armen på folk. Under vecka nio utnyttjade Region Kalmar cirka 92 procent av de vaccinationsdoser som vi fick till oss. Det är knappast något att skämmas över, snarare tvärtom.

Barometern-OT hävdar att M-ledda Stockholm inte får samma lovord. Det beror troligen på att till skillnad från Region Kalmar utnyttjade Stockholm knappt 60 procent av de doser som de tilldelats. M- ledda Dalarna som ledarsidan också ville lyfta fick till sig 9680 doser under vecka nio men vaccinerade endast cirka 3400 personer, knappa 35 procent enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Det är givetvis ingen tävling. Vi befinner oss i ett fortsatt mycket allvarligt läge i hela landet och vaccinationerna behöver komma folk till del på ett säkert sätt så fort som möjligt, oavsett region. Medarbetarna i Region Kalmar län gjort ett mycket bra jobb och förtjänar allt beröm de får.

Angelica Katsanidou (S), Regionstyrelsens ordförande

Mattias Adolfson (S), Regionråd med ansvar för personalutskottet

Yvonne Hageberg (S), Regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård

Peter Wretlund (S), Regionråd med ansvar för regional utveckling, kultur och kollektivtrafik

Svar:

Vi har aldrig hävdat något annat än att det görs ett mycket bra arbete i regionen när det gäller vaccinationer. Däremot är det förvånande att den politiska ledningen gör som regeringen och bidrar till misstänkliggörande av regioners arbete med vaccineringen.

Men varför använda det till att åter misstänkliggöra andra regioner som Socialdemokraterna i Kalmar vid flera tidigare tillfällen medverkat till?

Ingen kan väl på allvar tro annat än att alla söker genomföra vaccinationerna på bästa sätt. Och borgerligt ledda regioner som Jönköping, Blekinge, Värmland och Örebro når ungefär samma resultat som Region Kalmar för övrigt. Förutsättningarna ser olika ut i regionerna och det kan exempelvis vara enklare att vaccinera i mindre än större regioner. Mönstret antyder det.

Ledarredaktionen

Läs mer