GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regeringens brist på idéer gör riksdagen sysslolös

Många av departementen levererar inga propositioner.
Riksdagen lider brist på ärenden från regeringen.
Riksdagen lider brist på ärenden från regeringen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Regeringen vill men hinner inte med! Det var ett något oväntat besked från statsminister Stefan Löfven på moderaten Maria Malmer Stenergards fråga om varför inte fler dömda utvisas. Justitiedepartementet är flaskhalsen där den politik som riksdagen har beslutat om fastnar: ”Det finns få departement som har så många propositioner att arbeta med”, sa Löfven.

Och statsministern har rätt, men inte riktigt på det sätt som var tänkt. Det är inte justitiedepartementet som har ovanligt mycket att göra, det är de andra departementen som är sysslolösa.

På listan över propositioner som ska behandlas under hösten finns ingen från kulturdepartementet, näringsdepartementet eller arbetsmarknadsdepartementet. Infrastrukturdepartementet har arbetat med en proposition som är av något slags format, om övergångsbestämmelserna till ellagen när det gäller intäktsram för nätverksamhet. På miljödepartementets lista finns en (1) proposition med egen politik, Klimatpolitisk handlingsplan.

Regeringens inre låsningar gör att riksdagen får brist på arbetsuppgifter. Utbildningsutskottet har inte hanterat ett enda förslag med bäring på grund- och gymnasieskola under det senaste halvåret. Möten får ställas in i brist på ärenden. Först i december kommer en proposition med någon relevans för utbildningspolitiker, om fjärr- och distansundervisning.

Att S-MP-regeringen är så aktiv just på justitieområdet beror inte på någon egen drivkraft eller vilja, utan på att det där är allra tydligast att regeringen har en riksdagsmajoritet emot sig.

Justitieutskottet driver genom tillkännagivanden regeringen framför sig när det gäller straffskärpningar. Socialdemokraterna har i praktiken tvingats att föra en stenhård politik för att undvika de konstanta nederlag som följer när allianspartierna och Sverigedemokraterna gör gemensam sak.

Detta är en grundläggande paradox i svensk politik. Regeringen bildades för att utestänga SD från inflytande. Men den är riktigt aktiv på ett enda område, och detta för att SD just där utövar inflytande tillsammans med övriga riksdagspartier. På de områden där SD inte utövar inflytande, är också regeringen paralyserad. Regeringens existensberättigande är ett parlamentariskt mysterium.

Läs mer