Regeringen lider nederlag sju månader före valet
Sätt skolan som en av höstens valfrågor för alliansen! Det politiska kraftprov som alliansen visade sig mäktig på torsdagen båda nämligen gott.
Det som hände var att alliansen tillsammans med miljöpartiet tog initiativet i riksdagen och nu skriver en ny skollag efter de förutsättningar man själv har valt. Att det behövs betvivlar få. Regeringens förslag till skollag har dröjt alltför länge och visar på den grundläggande politiska handlingsförlamning i alla konstruktiva frågor som kännetecknar skolminister Baylans fögderi.
Ett fokus ligger i synen på friskolorna. Här är de borgerliga och miljöpartiet eniga om vikten av mångfald och valfrihet för föräldrar och barn. Alltmedan en segdragen offensiv mot allt vad valfrihet heter pågår från regeringshåll.
Att friskolorna vart ett lyft för alla skolor står utom allt tvivel. Det finns nu många undersökningar som visar att alla skolor på en ort blir bättre när friskolor startas. De andra känner tävlan och ser till att själva bli bättre.
Det är också bra att allt talet om segregering och sektmentalitet får ett vettigt svar. Senast på torsdagsmorgonen var Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, i radio på krigsstigen mot variation i skolvärden.
Det är självklart så att sektmentalitet och inkrökthet inte ska få förekomma i svenska skolor, inte heller förvanskande av kunskap och läroplaner för att passa olika ideologier eller religioner. Men detta har vi Skoiverk och läroplaner till för att motverka. Debattörerna från vänstern går dock så långt att de tycks anse att föräldrars åsikter och värderingar regelmässigt är hot som bör motverkas av en ”upplyst” statspedagogik.
Om det kan man säga mycket. Låt oss begränsa oss till två faktorer. För det första pekar de undersökningar som görs på att religiösa miljöer i allmänhet oftas faktiskt är mer toleranta och visar mer allmänanda. Det kan skattas exempelvis i bidrag till hjälpverksamhet och frivilligorganisationer.
För det andra grundas en människas tolerans oftast på inre trygghet och balans. Friskolor blir ofta det räddande alternativet undan mobbning och destruktivitet i vanskötta kommunala skolor, och kan då ge den grunden. Ökar förresten människors tolerans när man beskär deras valfrihet?
För det tredje – integration och samhällelig sammanhållning bygger sannolikt på att många känner att de lyckas i livet, att de inte är utestängda från samhället. Ska man då stänga alternativ som gör att fler får bra livschanser?
Ett slags friskolor vore faktiskt ganska soligt att se: allmänreligiösa, som vänder sig till både kristna, muslimer och exempelvis judiska trosbekännare. En del katolska friskolor i Frankrike har utvecklats dit – och muslimska familjer som vill ge sina barn en bra och tolerant start i livet sänder dem dit i stället för till statsskolor. Vem tar initiativet här hemma?
Det är den typen av nytänkande som alliansen och miljöpartiet nu breddar chanserna för genom sitt riksdagsinitiativ. Det är sådant nytänkande som blir möjligt när alliansen nu visar sig robust nog att under löpande riksdag dra mattan under regeringen Persson!