Annons

Regeringen föredrar Paris framför Åseda

Istället för att åtgärda dagens elbrist planerar regeringen för framtidens omställning.
Ledare • Publicerad 19 november 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Möbelföretaget Spaljisten i Åseda har drabbats av elbristen.
Möbelföretaget Spaljisten i Åseda har drabbats av elbristen.Foto: Arkivfoto

På tisdagen meddelade regeringen glatt att startskottet nu har gått för arbetet med en nationell elektrifieringsstrategi. Energiminister Anders Ygeman (S) mötte företrädare från såväl miljöorganisationer som näringslivet för att diskutera förutsättningarna för storskalig elektrifiering.

I grunden är det ett rimligt initiativ. Det mesta tyder på att vi står inför en omställning till eldrift inom bland annat transportsektorn. Något som också lär vara avgörande för att Sverige ska nå klimatmålen som de stadgas i exempelvis Parisavtalet. Men det illustrerar också problemen med regeringens energipolitik.

Annons

Under mötet påtalades behovet av att investera i elnätet. Inte minst efterfrågade näringslivsföreträdare att utbyggnaden av stamnätet, vilket sköts av det statliga affärsverket Svenska kraftnät, ska ske mer proaktivt. Dessa brister i elsystemet är dock långt ifrån nya utan orsakar problem redan i dag. Ändå planeras strategin inte vara klar förrän oktober nästa år.

Ironiskt nog kom ytterligare ett i raden av exempel på elbristens skadeverkningar samma dag som strategiarbetet aviserades. Nyhetstjänsten fPlus rapporterade att företaget Spaljisten råkat ut för återkommande spänningsbortfall.

Företaget, baserat i Åseda på andra sidan länsgränsen, tillverkar fronter till möbelindustrin. Men bara under de två senaste månaderna har produktionen tvingats stoppa hela 63 gånger. I snitt har stoppen varat i 40 minuter. Det innebär avsevärda kostnader för företaget, både för att de anställda inte kan uträtta något arbete och för att maskinerna tar skada av störningarna.

Just Spaljisten verkar ha lyckats finna en lösning på sina problem, men att elbrist alls kan hämma näringslivet i en modern industrination är häpnadsväckande. Ändå dröjer regeringen med åtgärda elbristen.

Snarast förvärras den av att regeringens energipolitik slår undan förutsättningarna för en stabil elmarknad. Energiministerns föreslagna paniklösningar för elbristen i Sydsverige, öppnade inte bara för lukrativa specialavtal med elnätsbolagen, utan gick också tvärtemot regeringens tidigare politik.

Samtidigt ledde den subventionerade expansionen av vindkraften till att vi i början av månaden, för andra gången i svensk historia, hade negativa elpriser.

Istället för att ta tag i de konkreta problem som drabbar elmarknaden i dagsläget, föredrar regeringen att drömma om de långsiktiga klimatmålen. Med enbart Paris i blickfånget är det resten av industrierna i Åseda som blir lidande.

Daniel ÅkermanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons