1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rättigheter ska inte tas för givna

Äganderätten behöver ständigt försvaras för att upprätthållas.
Äganderätt har länge utgjort grunden till sund skogsförvaltning.
Foto: Gorm Kallestad

I enlighet med punkt 26 i januariavtalet sjösattes en utredning om äganderätten i skog. Den kom att kallas Skogsutredningen – Stärkt äganderätt, flexibla skyddsformer och naturvård i skogen (M 2019:02) och skulle ha presenterat sina resultat i ett betänkande den första juli i år men i mitten av juni hörde regeringen av sig för att skjuta på presentationen till den 30:e november istället.

Det verkar vara svårt att veta vad man ska komma fram till. Att frågan blivit ett stort problem är ganska uppenbart, det är känslor med stora bokstäver att läsa mellan raderna på både skogsägares och myndigheters uttalanden. Ibland inte ens mellan raderna. Skogsägare har på flera sätt förlorat rätten att råda över sin skogsmark på det sätt som generationer gjort tidigare. Den ansvariga myndighetens kontroller har varit godtyckliga och förhärskande och svåra att inte betrakta som kränkningar av äganderätten. Även om det inte, som det så sällan är, var viljeansatsen.

För myndigheten menar å sin sida att man enbart gjort sitt uppdrag och det är rent krasst svårt att hävda att de inte gjort det. Så vad det kokar ned till är tillvägagångssättet. Det verkar iallafall vara spåret utredningen är inne på. I mars presenterades en rapport från några skogsforskare i Umeå som på uppdrag av utredningen utrett vad samverkan egentligen är och hur det ska och inte ska användas mellan skogsägare och myndigheter. Resultaten från ”Vägar till effektiva samverkansprocesser – styrning, deltagande och dialog inom skogspolitikens ramar” är inte överväldigande. Dialog bär bara frukt om båda faktiskt lyssnar. Om skogsägare gång på gång framför hur Skogsstyrelsens tillvägagångssätt förstör för dem, men att ingenting sedan händer, så tillgodoses inte syftet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Domen som kom tidigare i sommar, där skogsägare av fjällnära skog fick rätt i Mark- och miljööverdomstolen i att de är berättigade ersättning om avverkningsanmälan nekas var ett viktigt klargörande. En äganderätt på dekis fick en skjuts uppåt.

Det sägs ofta med rätta att demokratin behöver värnas varje dag, men detsamma gäller de flesta konstitutionella rättigheter. Äganderätten inte minst.

Läs mer

Sport

Kryss för Hultsfred i hemmamötet

Efter lite mer än 20 minuter tog hemmalaget ledningen med 1–0 genom Tobias Stridh.

Region Kalmar län

Många inom vården får ett lönelyft

”Det här är ett steg för att uppvärdera våra medarbetare.”

Oskarshamn

”Jag ska inte prata om hur det är när det är lätt”

Lärare fick inspiration inför skolstarten

Högsby

Fler svenska turister i sommar: ”Vi fick tänka hemester”

Sju filmer har gjorts för att visa upp olika besöksmål i kommunen.

Skulle flugit till Bromma

Flygbolag avbryter satsning på ny linje från Kalmar

Om en månad skulle flygbolaget Air Leap öppna en linje mellan Kalmar och Bromma.

Kalmar

Kalmar: Filmade våldtäkt på sovande kvinna

42-årig man döms till två års fängelse.