1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Rätt av Moderaterna att ändra kurs

Även arbetskraftsinvandringen behöver stramas upp.
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard aviserar striktare regler för arbetskraftsinvandring.
Foto: Jessica Gow/TT

Det krävs mod för att börja ändra i en egen, högprofilerad reform. Men för Moderaterna har det blivit oundvikligt när det gäller regelverket för arbetskraftsinvandring. Den stora reform som genomfördes av Fredrik Reinfeldt blev alldeles för generös och alldeles för lätt att utnyttja. Därför är det välkommet att Moderaterna ändrar kurs och förespråkar åtstramning.

Hur fungerar det idag? Myndigheterna som samarbetar mot organiserad brottslighet är inte nådiga i sin bedömning. ”Kriminella aktörer fortsätter att använda osanna arbetserbjudanden till grund för arbetstillstånd för att smuggla personer till Sverige. Varken arbetsgivaren eller arbetstagaren har för avsikt att fullfölja anställningen”, skriver de i sin senaste rapport. Och vidare: ”Handel med arbetstillstånd bedöms vara en inkomstkälla för organiserad brottslighet, och arbetstillstånd utnyttjas även för bidrags- och bedrägeribrott samt arbetskraftsexploatering.”

I debatten har det understundom låtit på annat sätt. Migrationsverket och domstolarna har fått hård kritik för att de har tagit lagstiftningen på för stort allvar och nekat tillstånd till personer som saknade skäl att få dem. Migrationsverkets tjänstemän har ansetts trångsynta när de har följt upp att personer verkligen har fått så mycket betalt som de skulle och att de anställdas förmåner motsvarade kraven. Men mot bakgrund av fusket borde snarare kritiken ha gått ut på att kontrollerna var för dåliga.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Men än mer allvarligt är att de regler myndigheterna har fått att tillämpa inbjuder till fusk och utnyttjande.

En av dessa regler är möjligheten till så kallat spårbyte, som är en av de saker Moderaterna vill ändra. En person som har sökt asyl, fått avslag och beslut om avvisning eller utvisning som har börjat gälla (fått laga kraft) kan undvika att lämna landet genom att istället söka arbetstillstånd. I det läget blir ett anställningskontrakt en vara värd att betala mycket för. Ytterst få så kallade spårbyten resulterar i kvalificerade jobb.

Dagens lagstiftning lägger dessutom inkomstribban alldeles för lågt. Sverige kan vinna på att människor kommer hit och arbetar, men knappast på att arbetskraftsinvandrare arbetar deltid och tjänar 13 000 kronor i månaden före skatt. Även rätten att ta med familj utan krav på förmåga att försörja den måste ändras. På dessa punkter har Moderaterna nu hamnat rätt.

Men partiet får gärna gå längre. Att återinföra arbetsmarknadspolitisk prövning innan beslut om arbetstillstånd är den mest uppenbara åtgärden. Idag avgör arbetsgivaren på egen hand om det finns ett behov av arbetskraft från länder utanför EU. Ingen myndighet kan invända att det finns många arbetslösa i Sverige, eller att arbetsuppgiften inte behöver utföras.

För oseriösa aktörer som vill tjäna pengar på migration saknas därmed hinder. Och arbetsmarknaden får inte det tillskott av kompetens som krävs. Under 2018 beviljades över 1 000 tillstånd för arbete på snabbmatsrestaurang, ytterligare 1 000 för kockar och nästan 700 tillstånd för städare. Bara en fjärdedel av arbetskraftstillstånden gick till systemutvecklare och nätverkstekniker.

Även inom arbetskraftsinvandringen är det relevant att tala om volymer. Under årets första tio månader har nästan 37 000 ansökningar beviljats, att jämföra med knappt 21 000 under förra året. Med Moderaternas omsvängning finns inget som hindrar Socialdemokraterna från att agera för en mindre ohållbar ordning.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Singelolycka i Nybro och två män i Älvkarleby utgav sig för att vara poliser.

Begravningar

Sven-Uno Högberg

I Södra Kapellet, Kalmar, har begravningsgudstjänst hållits för Sven-Uno Högberg.

Högsby

Trolig potatisstöt funnen vid fotbollsplanen

Det här gamla träföremålet har lämnats in till hembygdsföreningen av någon som hittade det i jorden vid idrottsplatsen.

Guldklimpar

Nelly Rasmussen Sjöstedt och Jacob Sjöstedt

Goda nyheter

Bildspecial: Se läsarnas bilder på Instagram

Fina bilder från läsarna på Instagram

Ledare Barometern

Tid för regionala restriktioner

Inte hållbart att lindrigt och hårt drabbade regioner ska ha samma coronaregler.